Frissen Zalából

2021.10.15. 14:58

Újabb területet vesz a Metrans a zalaegerszegi önkormányzattól

A Metrans újabb területet vásárol a zalaegerszegi önkormányzattól a közúti-vasúti terminál és logisztikai központ kialakításához. Erről is beszámolt pénteken Balaicz Zoltán polgármester.

Szabó Judit

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere

Fotó: ZH Archívum

A német óriásvállalat több mint 19 hektárt vásárolt meg az önkormányzattól a 30 milliárd forintos beruházáshoz, amely első ütemben 120, majd akár 500 munkahelyet is teremthet, mondta a polgármester a városházi sajtótájékoztatón, a közgyűlés döntéseit ismertetve. A cég további 1,7 hektárt igényelt és vásárolhat meg 176.516 euróért (mintegy 3 millió forintért). A településszerkezeti terv módosítása további fejlesztéseknek ad lehetőséget: a Gépsystem Kft. az irodaépületét, a Forest Hungary Kft. a csarnokát bővítené, az Egervári úton új lakóparkot terveznek, és a Ságodi-patak csapadékvíz-elvezetéssel kapcsolatos rendezéséhez is megszületett a jogi háttér.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere
Fotó: ZH Archívum

A leendő lazacfarm területét ugyancsak érintette a településszerkezeti terv módosítása, közölte Balaicz Zoltán, s lapunk kérdésére elmondta: a tervek elkészültek, azokat kis módosítással elfogadta a városi tervtanács, s amint már írtunk arról, a projekthez a beruházó 3 milliárd forint európai uniós támogatást kapott a Magyar Halászati Operatív Programból. A beruházó, a Zalmon Kft. most további anyagi források (bankhitel, más befektetők) felkutatásán dolgozik. Kedden Zalaegerszegen, egy informális közgyűlésen beszámolt Sagyibó Viktor, a Zalmon Kft. alapítója a projektről, elképzelései szerint 2022 tavaszán indulhat a beruházás.

Mobilházat tilos építeni Zalaegerszegen, ezzel egészítette ki a közgyűlés a nem megengedett épülettípusok litáját a településkép védelméről szóló rendeletben. A konténer és a lakókocsi eddig is tiltott volt. A rendeletbe belefoglalták – mivel egyre több iparcsarnok épül, és mint a polgármester fogalmazott, vannak köztük eklektikus kinézetűek -, hogy az ipari épületekre is kiterjed ezentúl a településképi előzetes eljárás.

Balaicz Zoltán az M76-os kétszer kétsávos gyorsforgalmi útról elmondta: Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkárral egyeztetett telefonon, miután szárnyra kelt a hír, hogy a Fenékpuszta-Zalaegerszeg szakasz, a leendő okosút kivitelezésének közbeszerzési eljárását visszavonta a NIF Zrt. Az államtitkár tájékoztatta arról, hogy a kiírás pontosítása október végén kerül a zrt. felügyelőbizottsága elé, s ha elfogadják, november elején újra megjelenhet a közbeszerzés. A közgyűlés arról tárgyalt, hogy az út zalaegerszegi keleti, valamint északi csomópontja (vagyis a Metrans és a járműipari tesztpálya) között milyen nyomvonalon valósul meg az összeköttetés, ehhez területeket adnak ingyen az államnak.

A volt Petőfi-laktanya parancsnoki épületét üzemcsarnokká alakították át. Működtetésére pályázatot írnak ki, a cél, hogy az épület a duális szakképzést szolgálja, hangzott el a tájékoztatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában