Frissen Zalából

2021.10.28. 07:00

TeSzedd! hulladékgyűjtő akciót rendeztek Zalalövőn és Bázakerettyén

Országszerte több ezer tonna szeméttől szabadították meg a környezetet azok az önkéntesek, akik részt vettek a kilencedik alkalommal megrendezett TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióban.

Gyuricza Ferenc

Bázakerettyén Aradi János (balról), Hofstädter József és Schlosser József is csatlakozott az önkéntes szemétszedőkhöz

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

Ahogy a korábbi években, ezúttal is számos zalai település csatlakozott az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kezdeményezett országos mozgalomhoz. Zalalövőn négy napot szántak a programra. Gyarmati Antal polgármester lapunknak elmondta: elsősorban helyi egyesületek tagjai vettek részt a munkában, de mellettük olyan önkéntesek is gyűjtötték a hulladékot, akik nem köthetők szervezetekhez.

– Azért jelöltünk meg több napot, hogy minél többen csatlakozhassanak – mondta a polgármester. – Gyakorlatilag a város teljes belterületét sikerült lefedni, s valóban eredményes volt a program, hiszen már az első napon teherautónyi hulladék gyűlt össze, amelyet a minisztérium biztosította zsákokban helyeztünk el, s gondoskodunk az elszállíttatásukról.

Bázakerettyén Aradi János (balról), Hofstädter József és Schlosser József is csatlakozott az önkéntes szemétszedőkhöz
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Gyarmati Antal hozzátette: az akció célja az általánosan tapasztalható szemetelés megállítása, a környezettudatos nevelés fejlesztése és élhetőbb, esztétikusabb élettér kialakítása. A Zalalövő környékén található illegális hulladéklerakók felszámolására ugyanakkor ez az akció nem alkalmas, arra speciális programokat kíván szervezni az önkormányzat.

Bázakerettyén tucatnyian vettek részt az önkéntes akcióban. Koordinátoruk, Salamon Gábor önkormányzati képviselő elmondta: ötven zsákot igényeltek, s valószínűleg sikerül is megtölteniük őket.

– A település belterülete rendezett, hiszen az önkormányzati dolgozók és a közmunkások rendben tartják. A főbb közlekedési utak mentén, a lakott területeken kívüli részeken azonban sok az elszórt PET-palack, valamint a sörös- és energiaitalos doboz, főleg utóbbiakból van rengeteg, ami arra utal, hogy inkább a fiatalabb korosztályból kerülnek ki a szemetelők. Ezeknek a szétszórt tárgyaknak az összeszedése volt a célunk. A csapat egyik része a bázai településrész felől indult el, a másik velük szemben, így félúton találkozunk. Ha marad még üres zsákunk, akkor Kistolmács felé folytatjuk a munkát – magyarázta a helyszínen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában