Frissen Zalából

2021.10.05. 10:08

Szlovéniai gyakorlaton vesznek részt a Zala Különleges Mentők Egyesület tagjai

Tekintélyes sereglet és számos autó gyűlt össze kedden reggel Nagykanizsán a Tesco áruház parkolójában, ahonnan rendőrségi felvezetéssel konvojba rendeződve indultak el a nyolc óra utáni percekben.

Arany Gábor

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

A gépkocsisor a tornyiszentmiklósi határátkelőhely felé vette az irányt, mert szerdán kezdődik a szlovén fővárosban, Ljubljanában öt ország részvételével az a Siquake nevű katasztrófavédelmi gyakorlat, amelyhez csatlakozott a Zala Különleges Mentők Egyesület hét tagja is. A civil szervezet vezetője, Horváth Péter érdeklődésünkre elmondta, hogy a nemzetközi besorolás szerint közepes kutató-mentőknek minősülő, önkéntesekből álló, országos szervezettségű Huszár névre keresztelt magyar csapat részeként vesznek részt öt uniós ország – olasz, horvát, szlovén, magyar, osztrák – mentőalakulataival együtt.

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A Siquake gyakorlaton a szlovén, horvát és magyar közepes városi kutató-mentő csapatok mellett az osztrákok víztisztító és egészségügyi modullal, az olaszok mérnökcsapattal dolgoznak, utóbbiak gondoskodnak a kimenekített emberek ideiglenes elhelyezéséről is. Hazánkat a Huszár önkéntes mentőszervezet tagcsoportjai képviselik hat alegységbe sorolva, azaz negyven magyar önkéntes, valamint négy különlegesen kiképzett kutya méreti meg magát a mentési gyakorlaton. Cél: ellenőrizni a reagálási, együttműködési képességüket.

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A péntekig tartó Siquake részletes feladatai előre nem ismertek, de általában valamilyen természeti, vagy ipari katasztrófa következményeinek a felszámolása, az áldozatok felkutatása, ellátása a feladatuk. Ez esetben földrengés utáni mentés vár rájuk feltételezhetően kémiai, biológiai, vegyi, radioaktív szennyeződéssel érintett területeken, mondta végezetül Horváth Péter.

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában