Frissen Zalából

2021.10.19. 15:30

Neuralgikus pontok a 75-ös út nyomvonalán – A balesetveszély kiküszöbölését kéri a zalatárnoki önkormányzat

Mielőbbi megoldást kellene találni a 75-ös út települést érintő szakaszának problémáira – vetette fel a község önkormányzata. Soós Zsolt polgármester szerint két olyan neuralgikus pontja is van a jelenlegi nyomvonalnak, ahol potenciális balesetveszély miatt az azonnali beavatkozás is indokolt lenne.

Gyuricza Ferenc

A nyár végén kamion ütközött a Szent Anna templom falának

Forrás: Zalai Hírlap / Archív

Fotó: Gyuricza Ferenc

Ezt támasztja alá az a nyár végén bekövetkezett baleset is, amikor egy kamion hajtott neki a faluközpontban álló, közvetlenül az út mellett található templom oldalának. Ugyan személyi sérülés nem történt, s az épületben sem okozott szemmel láthatóan nagy károkat az ütközés, ám a falakon keletkezett hajszálrepedések így is aggodalomra adnak okot. Már csak azért is, mert a megnövekedett forgalom miatt folyamatos rázkódásnak van kitéve az épület. A másik kiemelt veszélyforrást a Szigeti-patak hídja jelenti, amely a szűk áteresztőképessége miatt gépjárművel egyszerre két forgalmi irányból nem járható.

- A Keszthelytől Rédicsig vezető 75-ös főközlekedési út legveszélyesebb pontjait az említett két helyszín jelenti – mondja Soós Zsolt polgármester. – Az alapproblémát mindkét helyen a szűk keresztmetszet adja, de az út állapota, illetve a forgalomnövekedés is hozzájárul ahhoz, hogy a közlekedés megkeseríti a helyi lakosok életét.

A nyár végén kamion ütközött a Szent Anna templom falának
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap / Archív

Soós Zsolt azt mondja, bár pontos forgalomszámlálási adatok nincsenek a birtokában, arról azonban kapott tájékoztatót, hogy évről évre emelkedik a 75-ös úton közlekedők száma. A legtöbb problémát az átmenő teherforgalom növekedése okozza, s nemcsak azért, mert két kamion sem a hídon, sem a templomnál nem fér el egymás mellett, hanem az általuk keltett rengés okán is. Az út melletti házakon repedések jelentek meg, de a templom is süllyed az állandósult rezgésektől.

- Már 2019 őszén, amikor polgármesterré választottak, kértem egy tájékoztatót a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Zala megyei igazgatóságától – folytatta a polgármester. – Akkor a rendelkezésemre bocsátották azt a tanulmánytervet, amely egy elkerülő szakasz létesítését készíti elő, illetve azokat a kiviteli terveket is láttam, amelyek a Szigeti-patak hídjának az átépítésére vonatkoznak. Ezeket a terveket azóta egyre csak tologatják.

Soós Zsolt úgy fogalmaz: a zalatárnokiak tisztában vannak azzal, hogy egy elkerülő szakasz építése tízmilliárdos nagyságrendű beruházást igényelne, ezért első körben azt is elfogadnák, ha a jelenlegi nyomvonal felújítását, illetve a két legveszélyesebb pont átépítését oldaná meg a közútkezelő. A híd átépítése mellett szól, hogy az a kiszélesítésen túl tartalmazná még a nyomvonal korrekcióját is, ami szintén csökkentené a balesetveszélyt. A polgármester szerint ez utóbbi beruházás180-200 millió forintból megvalósítható lenne.

- Azt nem állíthatom, hogy semminemű előrelépés nem történt a 75-ös út kapcsán, hiszen a külterületi szakaszon, Bak és Zalatárnok között jelentős felújításokat végzett a közútkezelő, továbbá a község belterületén is zajlottak kátyúzások – jelentette ki a polgármester. – Ennek ellenére továbbra is fenntartom, hogy a belterületi szakaszokat tekintve Zalatárnokon van a legrosszabb állapotban az út, továbbá itt találhatóak a legveszélyesebb pontok is. Sorsszerű volt, hogy előbb-utóbb baleset történik itt, s csak a szerencsének köszönhető, hogy a nyári esetnél nem történt személyi sérülés. Ha a kamion vezetője nem tudja időben lefékezni a járművét, akár át is üthette volna a templom falát. Az út nyomvonalának korrekciójával mi ennek a kockázatát is szeretnénk minimálisra csökkenteni, de az emberélet védelme is arra ösztönöz bennünket, hogy folyamatosan napirenden tartjuk a kérdést. Ezért kértem már az országgyűlési képviselőnk, a megyei közgyűlés elnöke, valamint a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatójának a közbenjárását az ügy rendezése érdekében.

A Szigeti-patak hídján a szűk áteresztőképesség a legfőbb veszélyforrás
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap / Archív

A polgármester által felvetettek kapcsán érdeklődtünk a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nél is. Pécsi Norbert Sándor kommunikációs osztályvezető elmondta: társaságuk üzemeltetési és fenntartási feladatokra minden évben egy előre meghatározott központi, állami költségvetési forrást használhat fel, azaz ebből a keretből az országos közúthálózaton csak a lokális vagy nagyfelületű javítási munkákat végezhetik el. Az ezen túlmutató út- és hídfelújításokat külön erre a célra indított programokon keresztül, elrendelés alapján, az ahhoz szükséges források biztosítását követően kezdhetik meg, új utak építése pedig általában a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósulhatnak meg. A 75-ös út zalatárnoki átmenő szakaszán a forgalom nagysága önmagában nem alapozza meg egy elkerülő út megvalósítását, ám a polgármester által is felvetett környezeti körülmények miatt egy korábbi tanulmány alapján kijelölték annak nyomvonalát.

- Az elkerülő út kiépítése tehát valóban szóba került, ám annak megvalósulásáig is előrelépés lenne a község központjában található híd átépítése – folytatta Pécsi Norbert Sándor. – Ennek műszaki terve és építési engedélye rendelkezésre áll. A templom mellett a forgalmi útirányok szétválasztása merült fel lehetőségként. Ezek a fejlesztések a társaságunk éves üzemeltetési költségein felüli, külön erre a célra biztosított forrásokból valósulhatnának meg. Társaságunk folyamatosan vizsgálja a lehetőségeket, hogy milyen beavatkozások lennének elvégezhetőek, addig is arra kérjük a közlekedőket, hogy a főúton a KRESZ szabályok, illetve a kihelyezett sebességkorlátozások betartásával vezessenek, melyekkel a balesetek is elkerülhetők.

Kapcsolódó tartalom:

https://www.zaol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/epuletnek-hajtott-egy-teherauto-zalatarnokon-5528933/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában