Frissen Zalából

2021.10.06. 14:04

Márton útja összeköt – az eredményekről és a tervekről egyeztettek a felek Letenyén

A Szent Márton Európai Kulturális Útvonal szlovák, horvát és magyar képviselői találkoztak a közelmúltban a határ menti városban

Horváth-Balogh Attila

Aigner Géza atya

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gergely Szilárd

A Pozsonytól horvátországi csatlakozó ággal Szlovénián és Olaszországon át a Szent Márton püspöki székhelyére és nyughelyére, a franciaországi Tours városába vezető útvonal működtetésében érdekelt felek azért választották Letenyét a megbeszélés helyszínéül, mert Magyarországról, Szlovákiából ezen a településen keresztül lehet eljutni a mintegy 100 horvátországi Szent Márton titulusú templomhoz, illetve mert a Kolping Otthon Kárpáti utcai kápolnáját Márton püspök tiszteletére szentelték. A találkozó házigazdája Aigner Géza helyi plébános volt.

Aigner Géza atya
Fotó: Gergely Szilárd / Zalai Hírlap

– A megbeszélés során elhangzott, hogy a pandémia idején leginkább virtuálisan van lehetőség bemutatni a az egyes települések Szent Márton-tiszteletét – számolt be Aigner Géza atya. – A horvátországi képviselők felsorolták azt a 22 települést, amelyen az útvonal emblémáját, Szent Márton jelképes lábnyomát elhelyezték. Kiadványaik között átadták a Muraköz Márton-tiszteletét bemutató tanulmányt is, amit szeretnénk majd magyar nyelvre fordítani. A szlovák Szent Márton Központ ügyvivői elmondták, hogy Pozsonytól már kerékpárral, illetve gyalog is el lehet jutni a csallóközi Alistál Szent Márton templomáig.

A Nagykanizsához közeli szakasz Márton jelképes lábnyomával
Fotó: Zalai Hírlap / Archívum

A szombathelyi székhelyű Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa elnökeként Orbán Róbert arról számolt be, hogy az elmúlt évben a Szülőföld Kiadó gondozásában úti beszámoló jelent meg magyar nyelven Pierre-Yves Fux tollából, az általa bejárt Szombathely-Tours közötti útvonalról.

A Szent Márton-út magyarországi képviselői részéről pedig az hangzott el: a Szombathelyi Egyházmegye alapításának közelgő 250. évfordulójára fel szeretnék dolgozni, hogy a püspökség alapításakor milyen Szent Márton-emlékekkel rendelkezett Szombathely városa és melyek születtek azóta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában