Frissen Zalából

2021.10.26. 18:30

Krizantémok – 20 millió szál fogy belőlük

Közeledve a halottak napjához, a mindenszentekhez, az elkövetkezendő időszak virága a krizantém.

Győrffy István

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Győrffy István

A piacok, a virágárus helyek tele vannak a kínálatukkal. Érdemes többet is megtudni a virág eredetéről, a hozzá fűződő hiedelmekről. Az őszirózsafélék családjába tartozó, 37 fajt számláló, többnyire Kelet-Ázsiából származó növénynemzetség neve görög eredetű, s aranyvirágot jelent. A krizantémok az ősz utolsó virágai, takarással novemberig kitolható a nyílásuk. Mára csak az őszi krizantémoknak több mint 5000 változata ismert. Kínában ősidők óta az erőt megőrző és hosszú életet adó gyógynövényként tartják számon.

Fotó: Győrffy István / Zalai Hírlap

Egy 3000 éves legenda szerint valaha a Szitakötő-szigeten termett egy olyan gyógynövény, a krizantém, amely megfiatalította az embert, ha fiatal lányok és fiúk szedték le. Mindenszentek ünnepén és a halottak napján sok európai országban – köztük hazánkban is – szokás, hogy meglátogatjuk és rendbe tesszük elhunyt hozzátartozóink sírját, virágot viszünk és gyertyákat, mécseseket gyújtunk. Mivel a krizantém számos fehér és színes változata november 1-je tájékán nyílik, és vágott virágként, vázában kiemelkedően jól, akár 2–3 hétig is tartja állagát, leginkább temetői növényként díszítünk vele. Szinte hihetetlen, de nálunk a nagy virágú krizantémokból évi 12-13 millió szál, a közepes virágú krizantémokból 1,5-2 millió szál fogy ezekben a napokban. A szakértők szerint évente mintegy 20 millió szál krizantémot visznek ki Magyarországon a sírokra. A krizantémok sok kertben pompáznak, fotóink ezekben készültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában