Frissen Zalából

2021.10.10. 15:30

Koncert a nappaliban, aszpirin a fotókon – beszélgetés dr. Kovács Béla fogorvossal

Képzeljenek el egy örökifjú fogorvost, aki nem túl sokat aludt életében.

Arany Horváth Zsuzsa

Dr. Kovács Béla szerint a bakelitlemez időtállóbb az utódainál Fotók: Katona Tibor

Éjszakánként ugyanis a konyhában sót, cukrot, gyógyszeralapanyagot fotózott még Budapesten, hajnalonta meg a Balaton-partot járja fényképezőgépével, közben zenét hallgat a koncertteremmé vált nappaliban. Kegyelmi állapot, ha az ember talál magának hobbit, amely boldoggá teszi, de hogy mindjárt kettőt is?!

Ülünk a takaros vonyarci ház konyhájában. Orosháza–Budapest–Keszthely–Cserszegtomaj–Vonyarcvashegy. Ez dr. Kovács Béla (78) „helymeghatározása”. Az orosházi, a kor politikai őrülete szerint osztályidegen ügyvéd apa – egyben csodás zenész – fia, protestáns lelkészek unokája kitartóan ostromolta az egyetem fogorvosi fakultását, negyedszerre jutott be. Már akkor is izgatta a fényképezés, annak is a makrofotózás ága. A filmes gépek világát éltük akkoriban, Canon F1, Minolta, Leica márka szegélyezte az utat, amíg rátalált a manuális Contax RTS 3-ra, amit Zeiss objektívvel lehetett használni. Az a földöntúli érzés. Érzik ugye, milyen az, ha árad a lelkesedés...? Nem adta alább, az MTI laborjában, a Nap-hegyen hívták elő a filmjeit. Szerinte jó érzék, „fotós látásmód” kell egy jó kép elkészítéséhez.

A hangfal a gyáli Krahling Zoltán munkája

– Fotótéma?

– Állandó készültségben vagyok. Tárgy, makró, természet. Úgy higgye el, családi képet nem csinálok, arra ott a többi kedves vő, leány, unoka. Azt a témát szeretem, ami fölborzolja a kedélyemet. Megyek, ha szakad, ha villámlik, ha sötét van, ha földig érnek a felhők. Az ellenfény nagy kedvencem, bár minden iskolában azt tanítják, hogy nappal szemben soha. Pedig Dulovics Jenő világhírű fotós könyvéből tudjuk, micsoda kontraszt érhető el vele. Apró trükkök, szerkesztés már élőben. Én csakis RAW formátumban készítem fotóimat, jpg-ben sosem.

Makró – aszpirinoldat mikroszkóp alatt

A szürke monokróm skálájának minden árnyalata ismerős számára, meg is küzdött érte.

És az éjszaka, két rendelőben, állami és magánpraxisban végzett munka és gyerekek mellett készült kristályképek. Amikkel a budapesti várbeli Hilton Szállóban mutatkozhatott be először, úgy, hogy tévériport is lett belőle. Mi itt a téma? Közönséges konyhasó, vanília, C-vitamin, aszpirin, feloldva vízben például. Mikroszkóp alatt fényképezve. Hogy lesz ezekből áradóan színes „festmény”?

Vízisíelő – extrarövid expozíció

– Hát ez az!

Kovács Béla elérzékenyülve mesélt élete egyik legnagyobb katarzisáról. Az orvosegyetem klubjában látott először ilyet. Mondták, a fotós özvegye még él, nézd meg, mi maradt utána.

Hegyi patak – hosszú záridővel

– Színes és polárszűrőket találtam. Én is próbálkoztam, de nem lett színes egyik se, legfeljebb jégvirág-forma. A kristályosodás elindult az oldószer hatására, ennél tovább nem jutottam. Megtudtam, az egykori szegedi professzor, dr. Lovas Béla foglalkozott a kristályfotózással. Felhívtam, fogadott. És nem mondta el, hogy csinálja! Azt mondta, nem akar megfosztani a felfedezés örömétől. Igazi nagy ember. A szúnyog harántcsíkolt combizmát nézegettük.

Máig örül, hogy meghagyták neki a katarzist, elérzékenyül, ha felidézi a pillanatot, amikor először meglátta a szivárvány minden színét a kristályban.

– Nem lehetett többé abbahagyni. Tűz volt bennem, hajnalig csináltam.

Rezorcin – gyógyszeralapanyag Fotók: Kovács Béla

Számos kiállítás dokumentálja a sikert itthon és külföldön egyaránt. Mégis lett egy szünet.

– Amikor jött a digitális fotózás, a mobiltelefon, abba is hagytam egy időre, ki kíváncsi a tucatképekre. Enélkül hiába a legtrendibb apparát több millióért. Látni kell, mennyi a gép és mennyi az én tudományom, ez a lényeg.

Dr. Kovács Béla szerint a bakelitlemez időtállóbb az utódainál Fotók: Katona Tibor

Változik a kép, a nappaliban ülünk. Kuzma Stabi lemezjátszó 1972-ből, erősítők, előerősítők, hangfalak, laptopok, kivetítők között. Francia, szlovén, amerikai, szinte muzeális érték áll a vonyarci nappaliban. Nem lehet akárhová ülni, csak a megfelelő helyre. Noha csak kétpontos a megszólalás, nem öt-. Előfordul, hogy a jobb hangzás érdekében éjnek évadján átrendezi a szobát. A hangfalat a gyáli Krahling Zoltán építette neki, akinek az sem mindegy, miből van a hangfal alatti padló. Kovács Béla számára a jazz volt az alapozás, abból is a könnyedebb. Aktuális nagy kedvence az amerikai Ben Webster, Errol Garner, Dave Brubeck, Ahmad Jamal. Mostanra érett meg Mozartra, Beethovenre, Bachra. Lemezei 40-50 évesek, a vinil nem pusztul, a digitális más világ. Persze ő is elcsábult a brandnek, vásárolt Conrad Johnson CD-játszót, amiről kiderült, nem tud sokkal többet, mint a közönséges eszközök. Gyorsan adj túl rajta, mondta a gyáli mester. Vegyél Mephisto 1-et, hozza az analóg hangást. Azt ugye tudják, hogy az se mindegy, milyenek a falba ki-be futó kábelek? A megszállottság példája: az interneten talált Bécsben kínált csöves erősítőt, a Covid miatti határzárások előtt még gyorsan kiutazott érte. Betegség után!

Nem jár koncertre, mióta kész a nappali. Itt benn ül a zenekarban. Leválik a hang a hangfalról, miközben sötétben ül. Az az ember, aki az egyetem előtt kétkezi munkásként építette az orosházi üveggyárat, a dunaújvárosi 400 ágyas kórházat, de cementraktárosként is helytállt.

A fogdoktor ma is gyógyít, s az a legkevesebb, hogy fájdalommentesen.

– Az érzéstelenítő injekciót nagyon vékony tűvel adjuk, amely bizonyos frekvencián vibrál, így az idegszál ingerületvezetését blokkolja, az agy fájdalomközpontját kicsit be tudja csapni – mondja, s már benne is vagyunk a hivatás kellős közepében. – Az íny alá be tud szorulni az étel, jön az ínygyulladás, a photosan készülék azonban enyhíti. Lézerlámpával megvilágítom a területet, az adagolt gél pedig naszcensz oxigént szabadít fel, amely azonnal fertőtlenít, csillapítja a gyulladást.

– Álom lehet magához járni…

– Szeretnek.

A fogtudatosságunktól bizony nincs elájulva, bár a fiatalok már jobbak ebben. Előfordult, hogy olyan fogkőlerakódással találkozott egy szájban, amitől a fogakat sem lehetett látni. Lerobbantották a sziklát, még mielőtt a fogíny végleg elsorvadt volna.

Kovács doktor fogait ki tartja karban? Hát ő maga, meg persze egy kollégája. Mondom, hogy nem akárkivel ismertetem össze az olvasót: gyökérkezeli a saját fogát! És a feleség, Zsuzsa asszony is segít, ha muszáj.

Hogy került hozzánk? Nyolcvanas, kilencvenes évek, balatoni szörfözés, cserszegtomaji ház, szelídgesztenyefával. Kezdetben nyaraló volt a régi istállóból alakított, végül Ybl-díjas lakóháza. Pár év múlva Vonyarcvashegy lett az otthon, amit teljes berendezéssel adott el nekik a győri tulajdonos.

Kovács Béla eközben felnevelt hat, ma is itthon élő, már felnőtt gyermeket, a fogorvos-utánpótlás a legkisebbel valósul meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában