Frissen Zalából

2021.10.14. 06:50

Gyenesdiás fenntartható, jó gyakorlataival ismerkedett Áder János köztársasági elnök

A tavaly Klímabarát Díjat elnyert Balaton-parti nagyközség fenntartható, jó gyakorlataival ismerkedett szerdán Áder János köztársasági elnök.

Péter B. Árpád

Áder János Gál Lajos társaságában a Pékmúzeum fűszernövényeit szemléli

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Az államfő kiemelte: örömteli, hogy a településen az elmúlt negyedszázadban visszaadták a természetnek, amit lehetett, az építészeti örökséget pedig új tartalommal töltötték meg. Szerinte Gyenesdiás jó példa, hiszen már a bölcsődében, az óvodában elkezdik a környezettudatos nevelést. Áder a helyi zöld értékek megismerése után úgy fogalmazott: a falut 25-30 év alatt sikerült környezetbaráttá és fenntartható módon üzemeltethetővé változtatni, az itt élő emberek összefogásával és munkájával. Az államfő leszögezte: Gyenesdiáson a természeti értékekre és az épített örökségre is nagy hangsúlyt fektetnek a környezeti nevelés keretében. Szerinte „a fiatalok a mi szövetségeseink, akik a leginkább fogékonyak”, és rászólnak a szüleikre, nagyszüleikre is, ha esetleg nem környezettudatosan cselekszenek.

Áder János Gál Lajos társaságában a Pékmúzeum fűszernövényeit szemléli
Fotó: Varga György / MTI

Áder János beszélt a tó nyugati medencéjében egyre sürgetőbb kérdéssé váló iszapkotrásról is, és azt mondta: erről már Szári Zsolttal, a Balaton élővilágának megőrzéséért felelős miniszteri biztossal is tárgyalt. A további előrelépés érdekében pedig Gál Lajostól, Gyenesdiás polgármesterétől egy tanulmányt vár, hogy mielőbb megoldódhasson a probléma.

Gál Lajos, a nagyközség polgármestere Áder János köztársasági elnök látogatása kapcsán lapunknak arról beszélt, hogy igyekeztek bemutatni Gyenesdiás zöld értékeit, azt az öko- és környezettudatos munkát, amely három évtizede jellemzi a települést, és büszkeségre ad okot az itt élőknek, a közösségeknek, a civil szervezeteknek és az intézményeknek egyaránt. Mint mondta, az elmúlt hét évben a településre mintegy kétmilliárd forint pályázati pénz jutott, aminek több mint 10 százalékát közvetlenül környezetvédelmi fejlesztésekre költhették.

Gál Lajos ugyanakkor a találkozó során felhívta Áder János figyelmét a problémáikra is, mivel a partközeli zagyterekben 17 év után ismét kotrásra van szükség.

– Ez nemcsak azért fontos, hogy ne legyen iszapos egyik vagy másik öblözet, hanem azért is, hogy az algakérdést megoldjuk, hiszen a klímaváltozás időszakát éljük, és tudjuk, hogy a hőségnapokon, ha nincs szélmozgás, akkor ez problémát okozhat a Keszthelyi-medencében – részletezte a polgármester. – Elnök úr azt mondta, várja az ezzel kapcsolatos anyagunkat, és megpróbálja szorgalmazni, hogy a munka haladjon. Ez évtizedekre meghatározhatja a Balaton vízminőségét, illetve a tó tisztaságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában