Frissen Zalából

2021.10.27. 11:30

Azbej Tristan keresztényügyi államtitkár tartott előadást Nagykanizsán

Azbej Tristan, az Üldözött Keresztények Megsegítéséért és Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár tartott előadást kedden a nagykanizsai református gyülekezeti házban. Az eseményen több helyi és környékbeli keresztény felekezet képviselője is megjelent.

Benedek Bálint

A református templom előtt találkoztak a rendezvény résztvevői: Hella Ferenc református esperes, Azbej Tristan, Cseresnyés Péter, Várnai László, a Felsőtemplom plébánosa és Nagy Vendel, a kiskanizsai Sarlós Boldogasszony-plébánia plébánosa

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Az Érző szívvel, józan ésszel elnevezésű rendezvény résztvevőit Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, államtitkár köszöntötte. Beszédében a Hungary Helps Program alapelvére hívta fel a figyelmet, mely szerint a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem a bajt idehozni.

A református templom előtt találkoztak a rendezvény résztvevői: Hella Ferenc református esperes, Azbej Tristan, Cseresnyés Péter, Várnai László, a Felsőtemplom plébánosa és Nagy Vendel, a kiskanizsai Sarlós Boldogasszony-plébánia plébánosa
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– Ez a program egyfajta értékválasztás, az elesett emberek szolgálatáról és a magyar érdek védelméről szól – fogalmazott előadásában Azbej Tristan. – Magyarország volt az első olyan ország, amely állami szinten felismerte azt, hogy a világon a legüldözöttebb vallás a kereszténység. Eddig egyetlen nemzet sem állt melléjük, a kormányunk viszont aktív humanitárius segítségnyújtással tette meg ezt. Az országunk néhány éve szembesült azzal, hogy a távolban zajló konfliktusok, válságok, háborúk hatással vannak a mindennapjainkra, hiszen a magyar–szerb határon megjelentek a migránsok. A migrációtól meg kell óvnunk az országunkat, a hazánkat és Európát is, viszont kötelességünk, hogy oda vigyük a segítséget, ahol baj van. Az elmúlt négy évben összesen közel félmillió embernek tettük lehetővé, hogy megmaradhasson a szülőföldjén, illetve a magyarok szempontjából nézve ennyi migráns érkezésétől kíméltük meg hazánkat.

Hozzátette: eddig a legtöbb támogatást a háború sújtotta Irak és Szíria kapta. Először humanitárius gyorssegély formájában, majd nagyobb összeget fordítottak lerombolt települések otthonainak, iskoláinak és keresztény templomainak újjáépítésére. A munkát a jövőben is folytatják, odafigyelnek a keresztény közösségek védelmére világszerte, ami a római katolikus, a református és az evangélikus egyház számára is fontos, hiszen adományokkal támogatják a kormányzati akaratot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában