Frissen Zalából

2021.10.07. 17:30

Az idei szezonban csökkent a bűncselekmények száma a Balatonnál

Eredményes nyarat hagytak maguk mögött a Balaton körüli polgárőrszervezetek. Erről is szó esett a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság (BKKB) polgárőri záróértekezletén.

Péter B. Árpád

Izgalmas játszótér és varázslatos panoráma a balatongyöröki strandon

Forrás: likebalaton.hu

Fotó: Mihály Szilvia

Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSz) elnöke lapunknak leszögezte: a Balaton idén nyáron rendben volt biztonsági szempontból, ami elsősorban a rendőrségnek köszönhető, és a polgárőr-egyesületeknek is szerepe van ebben.

– Jelentős létszámmal vagyunk jelen a Balaton körüli megyékben, ahol mintegy 900 polgárőr teljesít szolgálatot – fogalmazott dr. Túrós András. – Nehéz volt ez az év azért is, mert a Covid miatt vannak elmaradt rendezvények, szakmai programok – tette hozzá.

A másik hiátus a korábbi országos rendőrfőkapitány szerint az volt, hogy az idén elmaradt a balatoni vendég polgárőri szolgálat, ami szintén befolyásolta a munkájukat.

Négy megye polgárőrszervezeteinek képviselői vettek részt a hévízi tanácskozáson Fotó: A szerző

Dr. Túrós András szerint a hőségriadó is nehezítette a helyzetüket. A szervezet tagjainak átlagéletkora ugyanis elég magas, és az idősebb polgárőröket a nagy hőségben óvták, így ők nem léptek szolgálatba olyankor, emiatt pedig némiképp csökkent a közterületi szolgálat. Összességében kijelenthető: a nyár során igen jól teljesítettek a polgárőrök, akik közül közel félezren folyamatosan bevethetők voltak a Balaton körül, ennek köszönhető, hogy több eredményes gépjármű-felderítő akciót szerveztek a tó körül.

– Gyenesdiáson, Balatongyörökön, Hévízen, Almádiban és Füreden több tucat olyan gépjárművet értek tetten polgárőreink, amelynek vagy lejárt a műszaki vizsgája, vagy nem egyezett a rendszáma más adatokkal, illetve lopott autót is sikerült felderíteni – szögezte le.

A szakember a nyár másik pozitívumaként említette a Gyenesdiáson megrendezett ifjúpolgárőr-tábort, amelyben mintegy kétszáz középiskolás vett részt. Itt összekapcsolták a közbiztonsági és a honvédelmi ismereteket, amivel ezek a fiatalok élményt és komoly szakmai tapasztalatot kaptak. Dr. Túrós András lapunknak azt is elmondta: a Balatonnál idén nyáron hét százalékkal csökkent a bűncselekmények száma, és ebben a polgárőröknek is komoly szerepe volt.

Dr. Andor László alezredes, Keszthely rendőrkapitánya arról beszélt, a BKKB-ban érintett zalai, somogyi, illetve Veszprém és Fejér megyei polgárőr szervezetek vezetői és munkatársai jöttek össze Hévízen azért, hogy megbeszéljék tapasztalataikat, és értékeljék a június 1. és szeptember 15. között elért eredményeket. Több évtizedes hagyományra tekint vissza a BKKB, amelynek célja, hogy Zalakarostól Velencéig összehangolja a rendőrkapitányságok és polgárőrszervezetek munkáját, emelte ki az alezredes.

– A keszthelyi kapitányság szempontjából pozitív időszakot zártunk – szögezte le dr. Andor László –, hiszen az érintett balatoni településeken 24 százalékkal csökkent a vagyon elleni bűncselekmények száma. Nem volt a térségünkben gépjárműlopás, rablás, zsarolás, kifosztás, jelentősen visszaesett a közterületi bűncselekmények száma is, és két utazó bűnözői csoportot is sikerült elkapni – emelte ki végezetül.

Kiemelt kép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában