Frissen Zalából

2021.10.08. 09:50

A zalaegerszegi városvédők véleménye: nagyobb nyilvánosságot érdemel a közterületi változtatások előkészítése

A járvány miatti másfél éves kényszerszünet után tartotta meg a héten a közgyűlését Zalaegerszegi Városvédő Egyesület.

Arany Gábor

A képen az körbebetonozott platán a Göcseji Múzeum előtt

Fotó: Czeglédy András

Az összejövetel alkalmat adott tájékozódni a városépítészet változásairól is. Erről a közgyűlés előtt a már két évben hivatalban lévő, de ebben a körben még új partnernek számító városi főépítész, Méhesné Tatár Eszter képekkel illusztrált előadást tartott, bemutatva az elmúlt két év városépítészeti fejlesztéseit, terveit és értékvédelmi törekvéseit. Az összejövetelről az egyesület elnökétől, Czeglédy Andrástól kapott összefoglaló szerint a városvédők elismeréssel fogadták az ipari fejlesztések mellett a középületekről, oktatási létesítményekről, közlekedési fejlesztésekről és műemlék épületek felújításáról szóló beszámolót. A közterületeket érintő változások közül a Bajcsy Zsilinszky téri országzászló és Trianon emlékhely építése, illetve az ott korábban állt felszabadulási emlékmű sorsa, valamint a Rákóczi Ferenc-szobor és környezete, ezen kívül a Rózsák terén műemléki környezetben elhelyezett székelykapu elhelyezése kapcsán merültek fel kérdések. A megbeszélésen egyetértés volt abban, miszerint nagyobb nyilvánosságot érdemel a közterületi változtatások előkészítése.

A képen az körbebetonozott platán a Göcseji Múzeum előtt
Fotó: Czeglédy András

A városvédők aggodalmukat fejezték ki a Göcseji Múzeum előtti közel százéves, védett platánfa sorsát illetően. Túlzottnak tartják a környezetének leburkolását, a platánhoz nem illőnek tartják a fa törzséhez közel elhelyezett beton okospadokat. Az eszmecserén kiderült, ez a beruházás nem a főépítészeti osztály részvételével történt, ezért a városvédők felvetéseire, javaslataira az egyesület következő, a zöldgazdálkodást taglaló ülésére invitálják az önkormányzat műszaki vezetőit, és kérik majd tájékoztatásukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában