Közvetítői eljárás

2024.04.29. 08:02

Odébb tolta dolgozóval együtt az állványt, csonttörés lett a műveletből

A baleset miatt büntetőeljárás indult, ebben nemrég hozott döntést az ügyészség.

Arany Gábor

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Gino Santa Maria

 Odébb tolta az állványt a munkás, az emiatt dőlni kezdő szerkezetről leugró társa a sarkát törte. A baleset miatt büntetőeljárás indult, ebben nemrég hozott döntést az ügyészség. Erről dr. Jánky Judit, a megyei főügyészség sajtószóvivője adott ki tájékoztatást. Eszerint a baleset 2023. július 12-én délelőtt Zalaegerszegen, egy gyár építésénél történt. Itt dolgozott egy 49 éves nyírségi férfi, aki társával festett, javított, és kilenc óra táj együtt kezdték el a gyárépület műszaki csatornájának vasbeton mennyezetén, illetve falazatán lévő dilatációs hézag javítását, festését. Ehhez egy 360 centiméter magas, kerekeken guruló fém munkaállványt használtak. Munka közben az egyik dolgozó az állványon tartózkodott, a lent álló 49 éves férfi a festést figyelve egy idő után úgy ítélte meg, hogy a javítandó faltól a kelleténél nagyobb távolságban van az állvány, ezért azt elmozdította, és a fal felé tolni kezdte. A megmozdított szerkezet ettől megbillent, majd kezdett oldalra dőlni. Emiatt a magasban dolgozó az instabillá vált, dőlő állványról leugrott a beton padlóra, ám bal lábának sarokcsontja ettől eltörött.
A baleset oka az volt, hogy a a 49 éves férfi megszegte a munkavédelemről szóló törvényt, amely szerint a mozgatható munkaállványon nem lehet személy, vagy rögzítetlen tárgy a mozgatásakor. A biztonságos munka érdekében az állványt csak azután mozdíthatta volna meg a nyírségi férfi, miután társa lejött a szerkezetről. 
Figyelemmel a férfi büntetlen előéletére, beismerő vallomására, megbánására és anyagi kárpótlás fizetésére való hajlandóságára, valamint a megsérült dolgozó hozzájárulására is tekintettel a Zalaegerszegi Járási Ügyészség lehetőséget látott a büntetőeljárás felfüggesztésére úgynevezett közvetítés lefolytatására. Az ebben létrehozott megállapodás révén – mivel a bűncselekmény következményeinek jóvátétele várható és a további büntetőeljárás lefolytatása mellőzhető – a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségét elkövető férfi a megállapodásban foglaltak teljesítése esetén mentesülhet a büntetőjogi felelősség alól. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában