Frissen Zalából

2021.10.19. 14:00

A szakrális helyeket nagy figyelem illeti – Felújítások Kerkabarabáson

A kor színvonalának megfelelő állapotok biztosítását szolgálta az a felújítás, amit még a nyár folyamán végeztek el a község köztemetőjében. A ravatalozó új előtetőt kapott, illetve a környékét esztétikus térburkolattal látták el.

Gyuricza Ferenc

Pácsonyi Imre (balról), ifj. Paál István, Vigh László, Molnár Árpád csesztregi plébános, Hácskóné Kovács Tímea zalabaksai jegyző, valamint a kivitelezőt képviselő Fórika Imola a ravatalozó avatóünnepségén

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

A valamivel több mint nyolcmillió forint értékű felújításhoz a Magyar falu program révén nyújtott támogatást az állam. A beruházás ünnepélyes avatóját szombaton délután tartották, ahol ifj. Paál István polgármester köszöntőjét követően Vigh László, a térség országgyűlési képviselője mondott beszédet.

Ebben arra hívta fel a figyelmet, hogy a település állapota az ott élők szemléletét, értékrendjét tükrözi. A szakrális helyek, mint a templom vagy a temető környéke, mindig kiemelt figyelmet kell hogy kapjanak, s Kerkabarabás e tekintetben példát mutat mások számára is. A képviselő azt is elmondta: a Magyar falu program egyik célja, hogy a vidéki kistelepüléseken tíz év alatt minden olyan középületet, utat, járdát felújítsanak, amit a helyiek fontosnak tartanak. A kistelepülések fejlesztése pedig azért kapott prioritást, mert az országot kormányzó többség szándéka az, hogy mindenki ott találja meg a boldogulását, ahol él.

Pácsonyi Imre (balról), ifj. Paál István, Vigh László, Molnár Árpád csesztregi plébános, Hácskóné Kovács Tímea zalabaksai jegyző, valamint a kivitelezőt képviselő Fórika Imola a ravatalozó avatóünnepségén
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

– Egy trendfordulásnak vagyunk tanúi, a korábban funkció nélküli településeknek mondott falvak egyre vonzóbbá válnak, s mind többen vásárolják fel az ott található, üresen álló házakat, hogy faluhelyen teremtsenek maguknak egzisztenciát, mert faluhelyen valóban jó élni, lakni és dolgozni – hangsúlyozta a képviselő.

A temetőben végzett munkálatok kapcsán ifj. Paál István arról beszélt, hogy a ravatalozó hetvenes években készült bádog előtetőjét nemcsak lecserélték egy időtállóbb, tetszetősebb, esztétikusabb változatra, de ki is bővítették azt. A térkövezés szintén a hetvenes években készült burkolatot váltotta fel.

Ugyancsak szombaton tartották a község szépkorú lakói­nak ünnepét, amelynek szónoka a Zala megyei közgyűlés alelnöke, Pácsonyi Imre volt. Ő irodalmi idézetekkel megtűzdelt beszédében többek között a nemzedékek, generációk közötti kapcsolatok fontosságát, a hagyományok tiszteletét emelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában