Frissen Zalából

2021.10.25. 13:34

A réteskészítés tudományát tanulhatták meg Kilimánban a hölgyek szombaton

A Kilimán Fejlődéséért Alapítvány jóvoltából gyakorlott háziasszonyok és fiatal hölgyek egyaránt megtanulhatták a réteskészítés tudományát szombaton a kultúrházban megtartott programon.

Benedek Bálint

20211023, Kilimán, Kilimánban a kultúrházban a rétesnyújtás fortélyait sajátíthatják el az érdeklődők. A Kilimán Fejlődéséért Alapítvány szervezésében megvalósuló eseményen az idősebbek a fiatalok megtanulhatták a rétesnyújtás fogásait. A két fiatal lány például: Kovács Júlia Veronika Zalaszentbalázsról (magas) és Mihóczi Anna Barbara Kilimánból. A rétesnyújtás vezetője, Szentesné Sziva Ibolya Szentpéterúr . Fotó : Szakony Attila SzA Zalai Hírlap ZH_

Fotó: Szakony Attila

A civil szervezet vezetője, a település polgármestere, Pusztai Szabolcs úgy érezte, hogy a népi gasztronómiában előkelő helyet elfoglaló rétes elkészítése sok háziasszony számára nehézséget okoz, míg a fiatalok meg sem próbálják. Ezért keresték meg a szentpéterúri Szentesné Sziva Ibolyát, aki bő harminc éve, minden héten elkészíti a finomságot a családjának.

Mihóczi Anna Barbara (balról) és Kovács Júlia Veronika Szentesné Sziva Ibolya segítségével tanulták meg a réteskészítés fortélyait Fotó: Szakony Attila

A hölgy szerint a tésztához nem kell más, mint liszt, tojás, só, zsír és langyos víz. Ha megvannak a megfelelő arányok, a minőségi alapanyagok, akkor a tészta a kitűnő kidolgozást és az egy órás pihentetést követően – szakadás nélkül – leheletvékonyan kinyújtható. Ezután jöhet a finom töltelék, általában a túrós, a káposztás és a tökös-mákos az elterjedt, de Ibolya készített már pizzásat, paradicsommal, fűszerekkel, sonkával és gombával a tetején sajttal.

A zalaszentbalázsi Kovács Júlia Veronika és a kilimáni Mihóczi Anna Barbara eddig bolti tésztából készítettek rétest, ám elérkezettnek láttak az időt arra, hogy tanuljanak az idősebbektől. Elmondták: ha valaki kitartó, akkor megtanulható és sokkal finomabb, ha saját kézzel nyújtják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában