Frissen Zalából

2021.09.05. 14:53

Zenekarok találkoztak szombaton Zalaegerszegen

Majd’ fél évszázaddal ezelőtt, 1972. május 6-án tartották az első városi táncházat Budapesten, és a lendület azóta is tart.

Arany Gábor

Felvételünk a zalalövői hajlított ház udvarán készült, ahol a Zala Zenekar, Kósa Ruben és Kósa-Kemes Laura táncolt. Fotó: Pezzetta Umberto

Ennek egyik jele a Kárpát-medencei táncházszenészek találkozójának sikere. Ezt először 2014-ben tartották meg a szentendrei skanzenben, ami a következő három esztendőben is otthont adott a programnak, majd országjárásba kezdtek.

Megfordultak egyebek mellett Ópusztaszeren, Nyíregyházán és már tavaly készültek Zalaegerszegre, az ország első falumúzeumába, de a Covid-járvány közbeszólt. Erről Mohácsy Albert, a rendezvény szakmai vezetője _ és egyben a Dűvő Népzenei Együttes nagybőgőse _ beszélt érdeklődésünkre. Ő úgy látja, a táncházak népszerűsége töretlen, sőt felszálló ágban van. Ez különösen annak tükrében értékelendő, hogy napjainkban már sokkal több szórakozási lehetőség között lehet válogatni.

Felvételünk a zalalövői hajlított ház udvarán készült, ahol a Zala Zenekar, Kósa Ruben és Kósa-Kemes Laura táncolt. Fotó: Pezzetta Umberto

Megfogalmazása szerint a táncház életforma, és aki fogékony a népzenére, az a kikapcsolódás mellett akár hivatásának is választhatja, mert kiépült az intézményes oktatása alapfoktól egyetemig. A végső szakmai minősítést azonban a közönség mondja ki, tette hozzá.

A szombati találkozón négy portán 13 zenekar váltotta egymást, a programot énektanítás, hangszerek bemutatója, gyermektáncház színesítette; a nap végére a skanzenből 1800 látogató távozott élményekkel gazdagodva.

Fotók: Pezzetta Umberto

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában