Frissen Zalából

2021.09.12. 16:00

Vége a nyárnak, nyílik az őszi kikerics

Ha tágabb, szép otthonunkban, a réteken, mezőkön nyílik az őszi kikerics, egészen biztosak lehetünk benne, hogy vége a nyárnak.

Matyovszky Márta

Hívogató, de veszélyes az őszi kikerics

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Matyovszky Márta

Különös növény a kikerics, hiszen tavasszal növeszt feltűnő húsos, fényes leveleket – köztük lapul a termés, a tok a magvakkal – majd mindez nyáron eltűnik, elszárad, és szeptemberben megjelennek a gyönyörű virágok.

Hívogató, de veszélyes az őszi kikerics
Fotó: Matyovszky Márta / Zalai Hírlap

Ha nem ismerjük e növény különös egyedfejlődését, nem látjuk az összefüggést a tavaszi levelek és az őszi virágok között. Az őszi kikerics (Colchicum autumnale) a kikericsfélék (Colchicaceae) családjába tartozó, nyirkosabb réteken és legelőkön sokszor nagy tömegben termő, augusztus–szeptemberben virító évelő növény. Népies nevei: őszike, vetővirág (mivel az őszi vetés idején virágzik), zörgő-gaz, pücsökkoma, csicsikoma.

Aki látott már őszi kikericses mezőt, az bizonyára örökre a rabja lesz! Apolli­naire szép, tanulságokat hordozó verse, a Kökörcsinek lírai megfogalmazását adja a veszedelemnek, amit a növény hordoz, hisz erősen mérgező: „Most mérget hajt a rét s virágzik késő őszig/ Legelget a tehén/ S lassan megmérgeződik/ Kikericsek virítnak kékek és lilák/ Álmos szemed olyan mint itt ez a virág/ Mint szirmuk fodra kéklő s kék akár ez ősz itt/ S szemedtől életem lassan megmérgeződik.”, írja a francia avantgarde nagy alakja. A növény érett magja (colchici semen) kolhicin nevű alkaloidot és sok zsírosolajat tartalmaz, szól az internetes lexikon.

Veszélyessége miatt (sejt­osztódást gátló erős méreg) gyógyászati jelentősége csökkent, de heveny köszvényes rohamban ma is alkalmazzák. A kivonatból előállított kolhicint növénytermesztésben (sejtméretnövelő hatása miatt) tömegnövelőként, nemesítéshez (mutagén hatása miatt) fajtaváltozatok előállítására használják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában