Frissen Zalából

2021.09.13. 10:00

Sószoba épült a bagodi óvodában

A só kipárolgásának jótékony hatása régóta ismert, különböző légúti betegségek eredményes gyógymódja. Az egyik legismertebb terápiás hely az erdélyi Parajd. Ma már számos gyermekintézmény és család használja az eljárást, nemrégiben Bagodban is létesült egy sószoba.

ZH

A kép a sótéglák érkezésekor készült

Forrás: Bagodi Önkormányzat

Sószoba készült a Bagodi Nap­sugár Óvoda és Bölcsődében, tájékoztatta elektronikus levelében lapunkat Sipos Ferenc polgármester.

– Önkormányzatunk saját forrásból sószobát alakított ki a Bagodi Napsugár Óvoda és Bölcsődének helyet adó épület egy részének leválasztásával – jelezte a község első embere, hozzátéve, a sószoba előnye, hogy segít leküzdeni a légúti és légzőszervi megbetegedéseket, illetve megszüntetni a különféle, bőrünkkel kapcsolatos gondokat, valamint ízületi problémákat.

A kép a sótéglák érkezésekor készült
Fotó: Bagodi Önkormányzat

A légúti panaszokkal foglalkozó szakemberek mindig leszögezik, a tapasztalatok szerint látványos fejlődést eredményez az allergiától vagy asztmától szenvedő betegeknél, köztük a gyerekeknél is. A sószoba gyakori felkeresésével enyhülnek továbbá a koncentrációs, valamint az alvászavarok is, vagyis jó eséllyel csökkenthetjük a stresszes életvitel nemkívánatos velejáróit. Mindezeken túl nagyot lendít a szénanátha, a légcsőhurut, az arcüreggyulladás, az orrmelléküreg-gyulladás, a fülgyulladás, a hangszálgyulladás, a hörghurut kezelésében egyaránt. A só ugyanis nagy hatékonysággal tisztítja a tüdőt és a hörgőket.

A bagodi sószoba kialakításának kivitelezése az alábbiakat foglalta magában: falak felépítése, szigetelése, fűtés, elektromos rendszer kialakítása, nyílászáró beépítése, festés, járólapozás. A megfelelő mikroklíma megteremtéséhez 645 darab, összesen több mint 2900 kilogrammnyi parajdi sótéglát vásárolt az önkormányzat, mivel a kapható sók közül az erdélyi parajdi só a világon az egyik legjobb minőségű, amely 84-féle ásványi anyagot tartalmaz.

A bagodi helyiségben fényjáték is van, amely a gyerekek külön szórakoztatását is szolgálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában