Frissen Zalából

2021.09.11. 06:50

Két hét múlva kezdődik a Greentech szakkiállítás Zalaegerszegen

A klímát és a környezetet kímélő technológiai újdonságok, eszközök, a fenntartható gazdaságot szolgáló projektek mutatkoznak be a második alkalommal megrendezendő Greentech 2021 elnevezésű szakkiállításon és konferencián.

Arany Gábor

Bali Zoltán és Gecse Péter alpolgármesterek mellett Kovács Károly és Kis-Kádi Tamás szervező Fotó: SV

A Zalazone járműipari tesztpályán szeptember 23-án kezdődő kétnapos rendezvényről pénteken a megyeszékhelyi városházán tartottak tájékoztatót a szervezők.

Gecse Péter alpolgármester a Greentech 2021 kapcsán a város klímavédelmi erőfeszítéseiről szólt. Elhangzott: az önkormányzat 2021-ig szóló, hatéves környezetvédelmi programmal rendelkezik. A környezettudatos gondolkodás kialakítása a legkisebbeknél kezdődik, több ökoóvoda és ökoiskola működik a városban.

Az önkéntes lakossági akciók (hulladékgyűjtések, fásítások) pedig jelzik: az itt élők fogékonyak a környezet védelmére. Gecse Péter szólt a hulladékgazdálkodást érintő fejlesztésekről is. A kommunális hulladék pár éve átadott feldolgozója új egységgel bővül, ami a szelektív hulladék válogatását szolgálja. A közlekedésfejlesztés kapcsán megemlítette, hogy jövőre 11 elektromos busz áll szolgálatba a helyi közlekedésben.

Bali Zoltán és Gecse Péter alpolgármesterek mellett Kovács Károly és Kis-Kádi Tamás szervező Fotó: SV

Bali Zoltán alpolgármester kiemelte, a beruházásokat a „zöld fordulat” jegyében valósítják meg. Példaként említette a szennyvíztelep korszerűsítését, amelynek eredményeként a létesítmény önellátó lesz energiából.

A Greentech 2021 szervezői képviseletében Kovács Károly projektvezető elmondta, hogy az ország minden részéből 60 kiállító jelezte részvételét a programon. A szakmai előadások mellett a nagyközönséget is várják, díjmentes programokkal. Elektromos hajtású, illetve hibrid járművek (személyautó, moped, kerékpár, hajó, repülőgép) esetében lesz mód próbaútra, tesztvezetésre is. Bemutatják a Zalazone tesztpálya újdonságait, erre elektromos járművek viszik az érdeklődőket. Látogatásokat szerveznek a városban működő, környezetvédelemhez kapcsolódó cégeknél is, például a búslakpusztai hulladékválogató működését is meg lehet ismerni. Pályaorientációs foglalkozásokkal várják a 7.-8, illetve a 11.-12. osztályos diákokat: a kiállítóknál játékos feladatokat oldhatnak meg, a résztvevők között ajándékokat sorsolnak ki.

A konferenciára illetve a tesztvezetésekre az interneten lehet regisztrálni a Greentech Facebook-felületén, mégpedig a jövő hét közepétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában