Frissen Zalából

2021.09.17. 08:00

Fontos lépéseket tesz Zalaegerszeg azért, hogy az évtized végére energiahatékony és zöld várossá váljon

A víz- és hulladékgazdálkodás korszerűsítése, a klímatudatos városi közlekedés megteremtése, a gyerekek tudatformálása, az ivóvízbázisok gondozása mind-mind fontos lépés azért, hogy Zalaegerszeg az évtized végére energiahatékony és zöld várossá váljon, mely élhető és fenntartható.

Varga Lívia

Búslakpusztán több, hulladékgazdálkodást érintő fejlesztés is zajlik

Forrás: ZH

Fotó: Horváth Szilárd

A zalai megyeszékhely klímavédelmi törekvéseiről s az eredményekről beszélt a két alpolgármester, Gecse Péter és Bali Zoltán a GreenTech konferenciát beharangozó tájékoztatón.

Búslakpusztán több, hulladékgazdálkodást érintő fejlesztés is zajlik
Fotó: Horváth Szilárd / ZH

– Mivel a környezettudatos gondolkodást kiskorban kell megalapozni, örömteli, hogy több ökoiskola és -óvoda működik a városban – fogalmazott Gecse Péter, példaértékűnek nevezve a lakosság téma iránti fogékonyságát. Ezt bizonyítja a különböző közösségi, például hulladékgyűjtő akciók sikere. Kiemelte: Búslakpusztán több, hulladékgazdálkodást érintő fejlesztés zajlik. A pár éve létesült kommunális hulladékfeldolgozó új egységgel bővül. A szelektív hulladékválogató csarnokban már elindult a próbaüzem, s elkezdődött a depónia bővítése. Az elkerülőutak kiépítése és a város tehermentesítése mellett fontos a kerékpárút-hálózat folyamatos fejlesztése. S várhatóan jövőre 11 elektromos busz áll szolgálatba a helyi közösségi közlekedésben. Bali Zoltán leszögezte: a beruházásokat a zöld fordulat jegyében valósítják meg. Erre példa a szennyvíztelep várhatóan év végén záruló korszerűsítése, melynek eredményeként a létesítmény energetikailag önellátó lesz. S jövő év elejére befejeződik a mintegy 40 ezer embert kiszolgáló keleti vízbázis fejlesztése, a 4,5 milliárd forintos beruházás a biztonságos vízellátást szolgálja. Jövő év elején szeretnék megszervezni a város történetének eddigi legnagyobb közösségi hulladékgyűjtő akcióját, a gyerekeknek pedig „Környezetvédelem és én” címmel rajzversenyt hirdetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában