Frissen Zalából

2021.09.15. 09:50

Elkészült a hivatásforgalmi kerékpárút Zalaegerszegen

Az elmúlt időszakban 18,8 kilométer hosszúságban újítottak fel vagy bővítettek kerékpár­utat a megyeszékhelyen a Kovács Károly városépítő program keretében. A szakaszok közül 17,3 kilométer új kerékpárút, hangzott el a déli városrészben tegnap tartott ünnepségen, melyen felavatták a Kosztolányi utca déli végétől az ADA Bútorgyárig húzódó bicikliutat.

Jóna István

Összesen 3,6 kilométer hosszan, 257 millió forintos beruházás keretében készült el a déli városrészben az a hivatásforgalmi kerékpárút, melyet kedden adtak át a Zrínyi úton. Fotó: Pezzetta Umberto

Az önkormányzat két évvel ezelőtt fontos célként határozta meg a zalaegerszegi kerékpárutaknak az országos hálózatra való kikötését, valamint a hálózat belső fejlesztését és felújítását – emlékeztetett Balaicz Zoltán polgármester.

Az elkészült és az induló beruházásokkal együtt eddig 1,4 milliárd forintot költött az önkormányzat erre a célra, részben állami, részben európai uniós forrásoknak köszönhetően. Elhangzott az is, ha a botfai, teskándi és csácsbozsoki fejlesztések is megvalósulnak, a ciklus végére mintegy 30 kilométer új kerékpárúttal fog gazdagodni a város.

Összesen 3,6 kilométer hosszan, 257 millió forintos beruházás keretében készült el a déli városrészben az a hivatásforgalmi kerékpárút, melyet kedden adtak át a Zrínyi úton. Fotó: Pezzetta Umberto

 

Vigh László országgyűlési képviselő szerint egyre többen választják a kerékpárt közlekedési eszköznek, és a városvezetésnek azon kell dolgoznia, hogy minden munkahely, közintézmény, iskola, óvoda megközelíthető legyen biciklivel. Ez nem azt jelenti, hogy csak kerékpárutak épüljenek, hanem kerékpározható utakból is egyre több legyen.

Gecse Péter alpolgármester a térség önkormányzati képviselőjeként is örömét fejezte ki, hogy ezzel az új fejlesztéssel a korábban már meglévő szakaszok közlekedésbiztonsága is javult, és ami a legfontosabb, hogy a déli városrészekben található iparterületek, valamint a belváros összeköttetése teljes egészében megvalósult.

Bali Zoltán, Gecse Péter, Balaicz Zoltán, Vigh László és Galbavy Zoltán sétál az új kerékpárúton
Fotó: Pezzetta Umberto

Galbavy Zoltán önkormányzati képviselő kiemelte, hogy a munkába igyekvőknek könnyíti meg a munkahelyre jutását a most átadott kerékpárút.

Zárásként Bali Zoltán alpolgármester ismertette a beruházás adatait, miszerint több ezer köbméternyi földmunka előzte meg az útépítést, és közel 750 köbméternyi aszfaltkopó és -kötő réteget építettek be a szakaszon, illetve közel 3500 folyóméternyi szegélyépítés is megvalósult. Végül Kocsis István, a kivitelező Strabag Kft. projektvezetője jelentette készre a kerékpárutat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában