Frissen Zalából

2021.09.11. 13:00

Elkészült a Gébárti-tó tanösvénye

Elkészültek a Gébárti-tó környéke tanösvényének ismeretterjesztő táblái. A város folyamatosan fejleszti a környéket, ennek egyik része ez a projekt is. A munkára dr. Illyés Zoltán és Zalai Béla biológusokat kérték fel. Az arculat az Artonius Grafikai Stúdió munkája.

Mozsár Eszter

A tanösvény egyik táblája előtt a készítők, dr. Illyés Zoltán és Zalai Béla biológusok Fotó: Pezzetta

A kézművesház mellett, valamint a terület szemközti végében két egyforma táblán olvashatjuk a Gébárti-tó történetét: 1975-ben vonultak fel a munkagépek, és tisztították meg a bozótos völgyet. Rá egy évre elkészült a gát a Szentmárton- patak folyásával keresztben, s három év kellett ahhoz, hogy a víz teljesen feltorlódjon. Fokozaton épült-szépült a part, s ezzel párhuzamosan alakult ki és át az élővilág.

A szakemberek a mostani állapotot térképezték fel úgy, hogy külön csoportokban mutatják be a növényeket, a csúszó, úszó, mászó és az inváziós állatfajokat. Zalai Béla készítette az illusztrációkat, aki szerette volna játékos formában megszólítani az erre járókat.

A tanösvény egyik táblája előtt a készítők, dr. Illyés Zoltán és Zalai Béla biológusok Fotó: Pezzetta

- Több természetvédelmi alapítványnak készítettem tanösvényt, ahol egy-egy állat mint mókás mesefigura volt a vezető, azoknál pele, vidra és vándorpatkány mesélt – mondta a fafaragással is foglalkozó biológus. – Gébárton ugyancsak egy vidrát választottam. Célunk az volt, hogy ne csak a száraz információk szerepeljenek, hanem a szülők a gyerekeknek akár fel is olvashatják a vicces, ám informatív párbeszédeket.

- Évek óta készültünk a környék élőhelyének feltárására – folytatta dr. Illyés Zoltán.

- Botfán már végeztünk vadonleltárt, s valamikor a Madarak és fák napja program keretében voltunk itt gyerekekkel, de most jóval tüzetesebben vizsgáltuk meg a területet. A listában ritkaságok és gyakori fajok egyaránt szerepelnek. Érdemes végigjárni a tanösvényt, kellemes séta, miközben a két egyforma történeti tablón kívül nyolc tábla mutatja be a gazdag élővilágot. Érdekesség például, hogy a jeges búvármadárnak, illetve a halászsasnak csupán néhány magyarországi megfigyelése volt, s az egyik éppen itt, a Gébárti-tónál. Ugyancsak izgalmas az inváziós fajok nyomon követése, ami egyébként országos probléma. Akik szeretnék behatóbban tanulmányozni a madarak, kétéltűek, hüllők és emlősök vagy a puhatestűek világát, annak ajánljuk a néhány kilométeres tanösvénytúrát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában