Frissen Zalából

2021.09.12. 15:00

Deák túrák Söjtörön: már készülnek a rendezők

2019 októberében új részvételi rekordot hozott a Deák-teljesítménytúra, melynek résztvevői Deák Ferenc szülőfalujából indulva barangolják be megyénket. De akkor még senki nem hallott a koronavírusról…

Varga Andor

Őszi madártávlat: a söjtöri Öreg-hegy, illetve mögötte a falu Fotó: dr. Simán László

Egy évvel ezelőtt viszont már fenekestül felforgatta életünket a betegség, a korlátozások miatt a huszonhatodik teljesítménytúrát nem követte huszonhetedik rendezés, legalábbis abban a formában nem, ahogy azt a természetjárók megszokták. De vajon mi lesz idén októberben?

– Egyelőre nem mondhatok semmi biztosat, amiben a jó hír az, hogy van esély a rendezésre – hallottuk Toplak Józseftől, aki a kezdetektől részese a teljesítménytúráknak, sok-sok éve már főrendezőként. – Az időpont megvan, október 23-án rendeznénk meg a programot, a helyzet azonban egyelőre bizonytalan. Egy év kihagyás után én személy szerint nagyon szeretném, ha ismét kezdhetném a munkát. Nem rajtam, illetve nem is azokon az önkénteseken múlik a dolog, akik a munkában segíteni szoktak.

Őszi madártávlat: a söjtöri Öreg-hegy, illetve mögötte a falu Fotó: dr. Simán László

Két évvel ezelőtt 295 túrázó teljesítette az öt különböző távot, tehát karnyújtásnyira sincs már a 300-as álomhatár, ez is motiválhatja a söjtöri rendezőket. A természetjárás híveinek pedig a következő hetekben érdemes lesz figyelniük a Söjtörről érkező híreket.

A túra útvonalának része a söjtöri Öreg-hegyen a Deák-kútnak nevezett forrás, amelyet a helyi polgárőrök gondoznak. Ennek jegyében a teljesítménytúrák előtt minden évben szemétszedést rendeznek, hogy a vendégeket tiszta út várja. Török Iván, a polgárőr-egyesület elnöke érdeklődésünkre elmondta: készülnek az idei akcióra, ha lehet, nagyjából egy héttel a túra előtt kitakarítják a hegyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában