Frissen Zalából

2021.09.15. 17:00

Bemutatkozási lehetőséget biztosítottak a térség amatőr fotósai számára Nován

A hónap végéig tekinthető meg a Gönczi Ferenc Művelődési Otthonban az a kiállítás, amelyet a magyar fotográfia napja apropóján szervezett az intézmény. A tárlatot olyan képekből állították össze, amelyeket egy pályázati felhívásra küldtek be helyi és környékbeli fotósok.

Gyuricza Ferenc

A pályázatra beküldött alkotások többsége tájkép vagy természetfotó, Imre László is ezt a témát választotta Fotók: reprodukciók

A pályázat és a kiállítás ötletgazdája a göcseji településen közművelődési munkatársként már több mint öt esztendeje dolgozó Simon Balázs volt, akinek ugyancsak a fotózás a hobbija. Mint mondotta, évek óta tervezték, hogy folyamatos bemutatkozási lehetőséget biztosítanak a településen vagy annak környékén élő amatőr fotósok számára, s ehhez most tudták a tárgyi feltételeket biztosítani.

- A könyvtárieszköz-beszerzési pályázat révén jutottunk hozzá olyan paravánokhoz, amelyek alkalmasak kiállítások berendezésére – mondta Simon Balázs. – Ezen felbuzdulva hirdettük meg a pályázatot, amihez az apropót augusztus 29-e, azaz a magyar fotográfia napja adta, hiszen az a legjobb alkalom arra, hogy a társadalom figyelmét ráirányítsuk a fotókultúrára s egyben a fotótörténeti értékekre is.

A pályázatra beküldött alkotások többsége tájkép vagy természetfotó, Imre László is ezt a témát választotta Fotók: reprodukciók

Mindez azt jelenti, hogy a képeket a fentebb megjelölt időpontig várták a vállalkozó kedvű alkotóktól, majd szűk egy hétre rá már be is rendezték a kiállítást. Simon Balázs azt mondja: valamennyi pályázótól került ki alkotás, így nyolc fotóstól összesen 37 kép kapott helyet a szeptember végéig megtekinthető tárlaton. A többségük tájkép és természetfotó, de utcai képek, néhány portré, illetve fotóesszé is szerepel közöttük.

Domján Adrián egy korábbi motoros bemutató izgalmas pillanatát
kapta el

-Ahogy vártuk, a pályázati felhívásunkra helyi és környékbeli fotósok jelentkeztek – tette még hozzá az ötletgazda. – A kiírásban nem éltünk témamegjelöléssel, hiszen azt szerettük volna elérni, hogy sokszínű, változatos, izgalmas képekkel tudjuk az érdeklődő közönséget kiszolgálni, s ez a számításunk be is igazolódott.

Azt is örömmel vettük, hogy a kiállítás megnyitóját élénk érdeklődés kísérte, valamint azóta is sokan megtekintették a bemutatott alkotásokat. Simon Balázs szerint mind a pályázók száma, mind a tárlat látogatottsága azt jelzi, hogy van érdeklődés a fotóművészet iránt, ezért a Gönczi Ferenc Művelődési Otthonban a jövőben már rendszeresen szeretnének bemutatkozási lehetőséget biztosítani a térségben élő vagy a göcseji községhez kötődő amatőr fotósoknak. A magyar fotográfia napjára ezentúl is fognak alkotói pályázatot meghirdetni – így abból hagyományt szeretnének teremteni.

Horváth Gergely a természet és az épített örökség harmóniáját is
megörökítette

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában