Frissen Zalából

2021.09.20. 15:00

Azokra a nagykanizsai hölgyekre emlékeztek, akik sokat tettek a városért

Az elmúlt hétvégén a Thúry György Múzeum családi nappal és a hagyományos mesterségek bemutatójával csatlakozott az országos kulturális örökség napjai programsorozathoz, és a Honvéd Kaszinó Hölgyklubjának tagjaival közösen a múzeumudvarban emlékeztek meg azokról a kanizsai hölgyekről, akik a 19–20. század fordulóján sokat tettek a városért.

Korosa Titanilla

A hölgyklub tánckarának tagjai díszöltözetben mutattak be táncjátékot, középen (hátul) Büki Pálné klubelnök Fotó: Korosa Titanilla

A híres kanizsai nő elődök tiszteletére rendezett ünnepségen versbe öntve mutatták be a régi és a mai korzót, valamint felelgetős történelmi játékkal neves kereskedőházakban tevékenykedő hölgyekre emlékeztek. Külön tisztelegtek Guttmann Berta előtt, aki férjével, Rosenberg Adolf vegyeskereskedővel építette fel a Fő út 4. szám alatti eklektikus lakóházat, ahol 100 éven át üzlet működött.

Tisztelettel adóztak Mair Gréte emléke előtt is, aki az I. világháború alatt a Jótékony Nőegyletben és a Hadsegélyzőben tevékenykedett, de színielőadásokat is szervezett, és énekkarnak is tagja volt.

A hölgyklub tánckarának tagjai díszöltözetben mutattak be táncjátékot,
középen (hátul) Büki Pálné klubelnök Fotó: Korosa Titanilla

Büki Pálné, a hölgyklub vezetője elmondta, hogy példaképnek tekintik ezeket a hölgyeket, ugyanakkor szeretnék a város további neves, tevékeny személyiségeit is bemutatni.

A Honvéd Kaszinó Hölgyklubja igyekszik, hogy méltó legyen a hajdani hölgyekhez, akik erejüket, tudásukat, pénzüket a város, elsősorban az idősek és a gyerekek szolgálatába állították. A mai hölgy­klub tagjai is segítik idős társaikat, valamint két intézményben támogatják a gyermekeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában