Frissen Zalából

2021.09.28. 11:29

Az ország első energiaközösségét hozzák létre Keszthelyen – Frissítve

Az országban elsőként a nyugat-balatoni városban alakít ki úgynevezett energiaközösséget az MVM Optimum Zrt. és az önkormányzat.

Péter B. Árpád

Huber Krisztián igazgató, Szörényi Ádám, az Optimus Zrt. vezérigazgatója, Nagy Bálint polgármester és Sáringer-Kenyeres Marcell képviselő

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Péter B. Árpád

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával, összesen 400 millió forintból közösségi napelemparkot építenek, a hálózathoz a próbaidőszakban 5 vállalkozás és 20 lakossági felhasználó csatlakozhat, később pedig bővül a felhasználók köre.

A közösség tagjai a jövőben megújuló energiát használhatnak, ezáltal csökkentve energiaköltségeiket és széndioxid- kibocsátásukat. Mindez része Magyarország klímaváltozás elleni stratégiájának és konkrét intézkedéseinek.

Huber Krisztián igazgató, Szörényi Ádám, az Optimus Zrt. vezérigazgatója, Nagy Bálint polgármester és Sáringer-Kenyeres Marcell képviselő
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Az áprilisban kezdődött munka 2023 márciusáig négy szakaszból áll, és célja, hogy a villamosenergia-termelő és -tároló rendszereket olyan hálózatba kapcsolja, amely lehetőséget biztosít arra, hogy a résztvevők megújuló energiát használjanak.

Az MVM Csoport számára a mintaprojekt kiemelten fontos, mivel a cég jelentős szerepet akar vállalni a klímaváltozás elleni harcban, elősegítve olyan innovatív és iránymutató beruházásokat, amelyek megkönnyítik a fenntartható jövőbe való átmenetet.

- Nyertes pályázatunkkal olyan, napelemparkból és energiatárolóból álló, megújuló energiát termelő rendszer és energiaközösség kialakítását tűztük ki célul, amely környezettudatos, a klímaváltozás ellen tenni akaró magánszemélyek, kisvállalkozások és önkormányzatok számára nyújt megújuló és innovatív energiaellátást – mondta lapunknak Huber Krisztián, az MVM Optimum Zrt. smart city és energiaközösség-igazgatója.

Nagy Bálint, Keszthely polgármestere az aláírás alkalmával azt hangsúlyozta: mintaprojektként épül meg a városban egy akkumulátorteleppel kiegészített napelempark, amihez lakossági és vállalkozói felhasználók is csatlakozhatnak. Olyan partnerek lehetnek részesei az energiaközösségnek, amelyek önállóan nem tudnának napelemeket telepíteni, számukra az önkormányzat biztosít területet a közös napelemparkhoz. Kiemelte, Keszthely azért is szívesen vágott bele ennek a megvalósításába, mert a 2019 óta működő önkormányzat kiemelten kezeli a fenntarthatóságot, a zöld gondolatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában