Frissen Zalából

2021.09.16. 20:10

Az apátsági kastély szomszédságába költözik az Évgyűrűk Nyugdíjas Klub

Csács Szent István óta a zalavári bencés apátság birtoka volt, Egerszegtől a Válicka mocsarai választották el. Az 1664-es török pusztítást követően, amikor Egerszeg elesett és a várost is felégették, Csács pusztává vált. 1697-ben, a zalavári apát Radanay Mátyás pécsi püspök próbálta benépesíteni, 1723-ban német családokat telepített a faluba. Ezt követően építették a kastélyt, a majort, így a városrésznek főleg egyházi épített örökségei vannak, hiszen a régi iskola műemlék jellegű épülete is apátsági uradalmi kastély volt. Egészen a közelmúltig a Dán Termelő Iskola működött benne, de megszűntével jelenleg üresen áll. A kastély melletti egyik épületbe, amely tanműhely és oktatási létesítmény volt kap helyet a városrész Évgyűrűk Nyugdíjas Klubja, melynek tagjai máris szerszámokat fogtak, s megkezdték az épületet körülvevő park kitakarítását.

Győrffy István

A klub tagjai az új otthonuk előtt

Fotó: Győrffy István

-Nagyon örülünk az új helynek, s az ebben rejlő lehetőségeknek, mert a csácsi általános iskolából, amely évekig helyet adott a klubnak és számos nagyon jó emlék, élmény fűz bennünk az intézményhez, a megváltozott helyzet miatt el kellett jönnünk. A koronavírus járvány elzártságai miatt az iskolákba a gyermekek védelme érdekében nem mehetnek be idegenek. Itt, az általunk birtokolható épületrészt még fel kell újítani, a körülvevő kertet jövő tavasszal beültetjük virágokkal, gyönyörű parkot varázsolunk ide – lelkesedik Szabóné Ibolya klubelnök.

A klub tagjai az új otthonuk előtt
Fotó: Győrffy István

-A Dán termelő iskola megszűntével most folyik a kastély és környezete tulajdonviszonyainak rendezése. Az már biztos, hogy a nyugdíjasok által birtokba vett épület a városrész civil szervezeteié lesz. A nagytermet a városrészi önkormányzat kifesteti, elkészítetti a padlóburkolatát és megoldja a fűthetőségét. Az épület földszinti kistermében különböző napközis foglakozásokat szervezhetnek a civil szervezeteink, a tetőtérben akár egy erdei iskola is berendezhető lesz. Most, az első itteni találkozást takarítással töltjük, s megkértük Sümegi István mesterszakácsot, aki szintén tagja a csácsi városrészi önkormányzatnak, hogy készítsen egy” bográcsot” számunkra – mondja Ebedliné Herkli Gyöngyi a településrészi önkormányzat vezetője.

Készül a bogrács vacsora, középen Sümegi István mesterszakács, mellette jobbról Herkliné Ebedli Gyöngyi, balról Szabóné Ibolya
Fotó: Győrffy István

Eljött a találkozóra Lőrincz Kálmán, a Lorenzó együttes vezetője is, aki az egészségi okból távollévő Varjasi Gábortól ideiglenesen átvette az Évgyűrűk Dalkör irányítását, hogy folytatódhassanak a dalkör próbái. Szabóné Ibolya elnök arról is beszámolt, hogy három taggal bővült a klub létszáma, s ha a felújítások elkészülnek, teljességében birtokba veszik új otthonukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában