Frissen Zalából

2021.08.23. 07:00

Út menti kereszteket újított fel a nemzetiségi önkormányzat Nagykanizsán

Pályázati forrás, valamint önerő felhasználásával városszerte négy tönkrement út menti kőkeresztet újított fel nemrégiben a Nagykanizsai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat.

Benedek Bálint

Proszenyák Zsolt a Hevesi és Teleki utca kereszteződésében található felújított keresztnél

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

A horvát nemzetiségi önkormányzat az adott év tervezésekor mindig megnézi a pályázatokat, melyek lehetőséget biztosítanak arra, hogy fejlesszék, jobbá, szebbé tegyék a környezetüket. A szervezet elnöke, Proszenyák Zsolt elmondta: nagy örömmel töltötte el őket, amikor rátaláltak a kiírásra, mely alapján a nemzetiségi önkormányzatok pályázhatnak út menti keresztek állítására és a meglevők felújítására.

– Nagykanizsán az utak, utcák mentén és a tereken több tucat kereszt található, ezek állagmegóvásában igyekeztünk a város segítségére lenni – folytatta az elnök. – Előzetesen egyenként felmértük, mennyibe kerülne a keresztek felújítása és javítása. S a jövőbeni kivitelezőkkel egyeztetve több mint egymillió forintból négy kereszt helyreállítására pályáztunk. Végül 650 ezer forintot nyertünk, ebből három emlékmű felújítása valósulhatott meg, egyet pedig önerő felhasználásával varázsolt újjá a munkákkal megbízott vállalkozó. Ez alapján a Teleki és a Hevesi utca találkozásánál lévő kereszt mellett a kiskanizsai Bajcsy-Zsilinszky utca és a Varasdi utca sarkán található, valamint onnan nem messze, a Rozmaring utcában fellelhető, illetve a Szent Flórián téren álló feszület kapott „új ruhát”.

Proszenyák Zsolt a Hevesi és Teleki utca kereszteződésében található felújított keresztnél
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A kanizsai horvát nemzetiségi önkormányzat vezetője hozzátette: némelyik olyan rossz állapotban volt, hogy már a festés előtti tisztításnál megsérült a felépítménye, de a hibákat szakszerűen javították. Mint hangsúlyozta, fontosnak tartják megőrizni a jövő generációjának a kereszteket, azt remélik, a kormány a jövőben is biztosít hasonló forrásokat a felújításukra, így a programot folytathatják.

A keresztek története sokszor ismeretlen, ám annyi bizonyos: egykor az úgynevezett missziós feszületeket a hatás tartósítása érdekében állították egy-egy sikeres misszió végeztével, és gyakran búcsúkat is tartottak ott. A kereszteket általában falusi mesterek, ügyes kezű parasztok, esetleg kőfaragást is tanult emberek készítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában