Frissen Zalából

2021.08.30. 07:00

Türjén minden intézményt korszerűsítettek

A Magyar falu programtól (MFP) az elmúlt két évben elnyert források segítségével elkészült beruházásokat – utakat és rendelőket – avattak fel szombaton a településen.

Péter B. Árpád

Három felújított utat avattak egyszerre, Száraz Krisztián Dávid plébános (balról), Nagy Ferenc, Ruzsics Ferenc és Manninger Jenő Fotó: Péter B. Árpád

Tavalyelőtt a Rákóczi és az Árpád utca felújítására nyert 30 millió forintot, majd 2020-ban az ezek folytatásaként, a türjei hegyre felvezető külterületi út rendbetételére kapott 21 milliót az MFP-ből Türje.

– Harminc éve készült el a szennyvízhálózat, de akkor nem javították, csupán befoltozták ezeket az utakat, így szükség volt a rekonstrukcióra – mondta el lapunk kérdésére Nagy Ferenc polgármester, hozzátéve, ebben a fiatal falurészben korábban már három utcát felújítottak, s most ez a munka folytatódott, sőt, újabb elnyert pályázatok révén hamarosan haladnak tovább, újabb közterületeket rendbe téve.

Ugyancsak szombaton átadták a fogorvosi rendelő és a védőnői szolgálat közös, felújított épületét, amelyre az MFP-ből 30 millió forint érkezett. A korábban leromlott állagú ingatlanon tetőt cseréltek, hőszigetelték a házat, amelynek energiaellátását a jövőben nagyrészt napelemrendszer biztosítja. Ezen túl a helyiek belülről is kicsinosították az épületet, amelynek udvarára egy faragott gólya került – a bőséges gyermekáldás reményében, bár ez ügyben a polgármester szerint most sem állnak rosszul, hiszen egy ideje már 13–17 csöppség érkezik évente a községbe.

Nagy Ferenc hozzátette: ugyancsak MFP-pályázaton elnyert 3-3 millió forintból modern eszközöket is vásárolhattak az orvosi rendelő és a védőnői szolgálat számára.

A pandémia miatt összevont avatásokon Manninger Jenő országgyűlési képviselő emlékeztetett, Türje korábban EU-s és hazai forrásokból már megújította polgármesteri hivatalát, óvodáját, bölcsődéjét, és hamarosan befejeződik az iskola rekonstrukciója is. Kiemelte, az MFP-t kifejezetten azért hozták létre, hogy a kisebb települések olyan célokat is megvalósíthassanak, amelyek az uniós kiírásokba nem férnek bele, ilyenek például az útberuházások is.

Ruzsics Ferenc, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke leszögezte, a 2019-ben induló Magyar falu program eddig több mint 500 milliárd forintot mozgatott meg.

– Ehhez fogható támogatást a falvak még egyetlen kormány idején sem kaptak, s mindannyiunk érdeke, hogy ez a következő években is folytatódjon – fogalmazott a politikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában