Frissen Zalából

2021.08.24. 15:20

Megújulhat a szentgyörgyvölgyi templom

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt program keretében 15 millió forintot fordíthatnak a helyi római katolikus templom megújítására.

Korosa Titanilla

Varga Zsuzsanna polgármester, Molnár Árpád plébános és Vigh László a templomban

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Korosa Titanilla

Kedden Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos Varga Zsuzsanna polgármesterrel és Molnár Árpád plébánossal közösen tekintette meg a rekonstrukció előtt álló templomot.

Varga Zsuzsanna polgármester, Molnár Árpád plébános és Vigh László a templomban
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Vigh László elmondta, hogy választókörzetében 13 templom felújítására nyílik lehetőség a program keretében. A maximális megpályázható forrás 15 millió forint volt, Zalában a 13 nyertes pályázó – köztük a térségben a rédicsi és csesztregi plébánia – összesen mintegy 190 millió támogatáshoz jutott. Az elnyert forrásból a legfontosabb munkálatokat végzik el és várhatóan a jövőben további támogatások is rendelkezésre állnak majd a felújítások folytatásához.

A Szent György tiszteletére szentelt templom alapjai a 13. század elején épültek, nagy befogadóképessége azzal magyarázható, hogy korábban központi szerepet töltött be a környéken. A tervezett felújításról Varga Zsuzsanna úgy tájékoztatott, hogy a templom tetőzetét, a tornyot és a párkányokat szeretnék elsősorban rendbe tenni a 15 millió forintból, de szükség lenne a templom szinte teljes megújítására. Korábban homokbánya működött az épület mögött, a bányászat miatt megrongálódott a templom szerkezete, javításra szorulnának a falfestmények és a fa berendezések is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában