Frissen Zalából

2021.08.18. 12:00

Már a jövő nyári tábort tervezik Hagyárosböröndön

Az önkormányzat idén is minimális, 10 ezer forintos saját ráfordítással rendezte meg hagyományőrző nyári táborát, melyen hatalmas lelkesedéssel vettek részt az alkotni vágyó gyerekek és felnőttek – tudósította lapunkat Császár Alma táborvezető.

ZH

A résztvevők lelkesen munkálkodtak a táborban Fotó: Császár Alma

Az alkotótábor augusztus 9-től 13-ig, sok különleges lehetőséggel várta a látogatókat. Az első napon a jelentkezők kipróbálhatták a gyöngyfűzést, illetve gyöngyállatka és széljáték készítését. A programok közt a hét folyamán helyet kapott még barátságkarkötők készítése, kőfestés, bőrözés, origami, egyszerű makramécsomózás, emlékkönyvek festése, illetve kosárfonás papírból. A hagyományőrzés keretében a táborozók készíthettek többféle módszerrel méhviasz gyertyát vagy bőrből karkötőt, de kipróbálhatták a karikás ostort is.

A résztvevők lelkesen munkálkodtak a táborban Fotó: Császár Alma

A tábor reggelente 8 órakor indult, az első kézműves-foglalkozást a táborvezető mutatta be, majd délután újabb program következett.

Az eseményekbe az érdeklődők kötetlenül kapcsolódhattak be, a létszám átlagosan 14-20 fő között mozgott. Voltak vendégek, akik a munkahelyi kötöttségek miatt csak egy-egy nap tudtak jelen lenni, vagy csak délután csatlakoztak a lázas munkához. Ám akadtak olyan lelkes alkotók is, akik sátrat vertek és az éjszakát is a tábor területén töltötték. A rendezvény egyik sajátosságaként a gyerekek maguk is részt vettek az ételkészítésben. Együtt gyúrták a felnőttekkel a kelt tésztát, segítettek a kemence begyújtásában, és a kenyérlángos elkészítésében. A legnagyobb sikere a kürtős kalácsnak volt: a gyerekek maguk tekerték fel a tésztát, majd felnőttsegítséggel forgatták a parázs felett az édességet. A gyerekek kérésére idén látványos kémiai kísérletek is színesítették a palettát. Az érdeklődők szemtanúi lehettek, miként lehet a lángot zöldre, vagy épp kékre színezni, hogyan lehet óriási, színes buborékkígyókat fújni, illetve biztonságos környezetben zöld színű tűztornádót előidézni.

A tábor fő célja az volt, hogy a résztvevők minél több kézműves tevékenységet kipróbálhassanak, átélve az alkotás örömét. Látva a résztvevők odaadó, lelkes és kitartó munkáját, valamint a megszületett gyönyörű alkotásokat, ezt a célt sikerült teljesíteni. A tábor sikerét mutatja, hogy a résztvevők az utolsó este már azt tervezgették, milyen kézműves- termékeket szeretnének készíteni jövőre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában