Frissen Zalából

2021.08.20. 07:00

Közös koncertre készülnek a hévízi horvát és magyar zenetábor résztvevői

Kaproncai fiatalok gyakorolnak és zenélnek együtt öt napon át hévízi társaikkal a Share Music pályázat keretében a fürdővárosban. A munka eredményeként szombaton közös koncertet adnak a horvát és a magyar fiatalok.

Péter B. Árpád

A hévízi művészeti iskola fellépői a bemutatkozó koncert után Fotó: ZH

Két hete az Illyés-iskola zenét tanuló diákjai vettek részt hasonló programon Kaproncán, a horvát gyerekek most azt a látogatást viszonozzák a tavaly indult, határon átnyúló Interreg- pályázat révén – mondta el Kepli József János alpolgármester, hozzátéve: az elnyert összegből 12 millió forintért a hévízi intézmény számára hangszereket is beszereztek.

A Share Music program másik fontos eleme, hogy az együttműködők tapasztalatcserére utazhatnak egymáshoz, s ezek a zenei táborok is segítik a fiatalok fejlődését, tanulmányait. Az eredményről pedig bárki meggyőződhet, hiszen az alkalmakat közös hangversenyek zárják: a hévízit augusztus 21-én, szombaton 11 órakor tartják a Deák téren.

A kaproncai diákok fogadásán Kepli József János, Papp Gábor és
Varga Endre, a művészeti tagozat vezetője Fotó: PBÁ

A programban tanárként közreműködő Holczerné Szabó Ágnes zenei szakértő elárulta, délelőttönként egyéni órákon készülnek a gyerekek szakemberek segítségével, délutánonként pedig együtt gyakorolnak a zárókoncertre. Természetesen a vendégfiatalok nemcsak zenei élményekkel gazdagodnak az öt nap során, hanem felfedezhetik a környéket is. A kaproncai fiatalok fogadása után Papp Gábor polgármester emlékeztetett: Hévíz tíz éve vesz részt hangsúlyosan és rendszeresen határon átnyúló programokban, s mindig eredményesen teljesít. Olyannyira, hogy most már hozzájuk érkeznek felkérések ilyen típusú együttműködésekre. Partnereik vannak Horvátországtól Olasz- és Franciaországon keresztül Romániáig, Lengyelországig bezárólag.

A hévízi művészeti iskola fellépői a bemutatkozó koncert után Fotó: ZH

- Ez plusz forrásokat is hozhat a városnak – emelte ki Papp Gábor -, most is sikerült hangszereket vásárolnunk a hévízi iskolának. Kaproncával ez már nem az első sikeres pályázatunk, hiszen ilyennek köszönhetően alakítottuk ki például a HEBI kerékpáros rendszert, és a két iskola között is régebbi a kapcsolat. Papp Gábor hozzátette: a határon átnyúló pályázatok viszik Hévíz jó hírét, tehát turisztikai és marketingszempontból is fontosak, másrészt pedig számos hasznos cél érdekében tud így a város plusz forrásokat szerezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában