Frissen Zalából

2021.08.14. 09:00

Huszonöt művészt hívtak meg a XXV. Mura Art Nemzetközi Festő Szimpóziumra

A XXV. Mura Art Nemzetközi Festő Szimpóziummal pénteken kezdetét vette a 60. (valójában 61.) Mura Menti Napok Hármashatár Fesztivál.

Horváth-Balogh Attila

20210813, Letenye, XXV. Mura Art Nemzetközi Festő Szimpózium Cserfő Bernadett. Fotó : Szakony Attila SzA Zalai Hírlap ZH_

Fotó: Szakony Attila

A kulturális kavalkád ugyanis tavaly volt 60 éves, de akkor a pandémia miatt nem rendezhették meg, ezért ünneplik idén a kerek jubileumot. S ahogy az immár 60 éve hagyomány, a Mura Menti Napokat a Mura Art nyitja.

– A Mura Art elődje a Zalai Festőtelepek volt, amit az egykori Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ szervezett, amikor a megye településein, településenként 3-4 alkotóval egy héten–tíz napon át folyt az alkotómunka – idézte fel a kezdeteket Dömők József, a letenyei Fáklya Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója. – Aztán a rendszerváltáskor sok minden megváltozott, az MMIK megszűnt, illetve átalakult, mi pedig kapcsolatba kerültünk a közeli horvát ajkú településekkel. Náluk láttuk, hogy ők egynapos szimpóziumokat rendeznek. A korábbi gyakorlatot és a kapcsolatokat ezzel ötvöztük, így született meg 1996-ban a Mura Art, amelynek népszerűsége azóta is töretlen.

 

Az igazgató hozzátette: a 25. évfordulóhoz igazodóan ezúttal 25 művészt hívtak meg, akik a Szapáry–Andrássy-kastély parkjában alkothattak a Mura program támogatásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában