katasztrófavédelem

2021.08.11. 13:00

Hogyan előzzük meg a tüzet?

Vasárnap 300 négyzetméteres mezőgazdasági tároló gyulladt ki Zalaszentbalázson. A hasonló esetek elkerülésére honlapján a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tett közé intelmeket.

ZH

Első és legfontosabb tanács, hogy az ilyen épületekben erősen ajánlott több tűzoltó készülék elhelyezése, hiszen ezekkel az időben észlelt és még kisebb kiterjedésű tüzet el lehet fojtani. Az elektromosság használatával járó tevékenység befejezésekor mindig meg kell győződni arról, hogy az eszközök már nincsenek áram alatt, szükség esetén pedig akár az egész tárolót is le kell kapcsolni a hálózatról.

Nagyon fontos, hogy az ilyen helyiségekben tárolt kü­lönböző, tűzveszélyes esz­közöket – gázpalack, benzinkanna, olajtároló – a biztonsági előírásoknak megfelelően kell elhelyezni, a közelükben tilos a nyílt láng használata!

Szinte minden évben akad olyan tűz, amelyet hegesztés, fűrészelés, forgácsolás során keletkező szikrák okoznak, ezért az ilyen jellegű munka előtt a területet mindig meg kell tisztítani a gyulladásra hajlamos anyagoktól. Ezenkívül ügyelni kell a benzin- és olajfoltokra is, hiszen a kicsapódó szikrák könnyedén begyújthatják ezeket is. Ügyelni kell rá, hogy ipari, mezőgazdasági tárolólétesít­ményben való raktározás esetén 200 négyzetméternél nagyobb helyiség födém- vagy tetőszerkezete, valamint a tárolt anyag között legalább egy méter távolságot kell bizto­sítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában