Frissen Zalából

2021.08.23. 13:00

Aki egykor pusztaszentlászlóinak született, az örökké az is marad

Elszármazottak találkozójával kötötte össze a település önkormányzata azt az értéktárnapot, amelynek megrendezését a Hungarikum pályázat keretében elnyert támogatásból tudták megoldani. Szombaton mintegy 150 vendéget fogadtak a közép-zalai településen.

Gyuricza Ferenc

A megnyitón a helyi óvodások is műsort adtak

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

A rendezvény megnyitóján mondott köszöntőjében Kaj István polgármester két fontos alaptézist ismertetett a megjelentekkel. Úgy fogalmazott: aki egykor pusztaszentlászlóinak született, az örökké az is marad, s a település mindig hazavárja egykori polgárait. A község önkormányzati vezetője emellett szólt arról is, hogy a Hungarikum pályázat nemcsak az értéktárnap megrendezéséhez nyújtott támogatást, de azokat a tárgyi eszközöket is annak köszönhetően tudták beszerezni, amelyekből a nemrég felújított kultúrház nagytermében kiállítást rendezhettek be a településen fellelhető értékek bemutatására.

A megnyitón a helyi óvodások is műsort adtak
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A rendezvény megnyitóján a falu kulturális életének szereplői adtak műsort, majd a vendégek többek közt a helyi – katolikus és evangélikus – templomokat, a Deák-emlékszobát, a Szent László parkot s az 1848–49-es forradalom és szabadságharc ugyancsak helyi kötődésű hőse, a Budavár visszavétele során oroszlánszerepet vállaló Püspöki Grácián síremlékét is megtekinthették.

– Nagyon büszkék vagyunk Deák-örökségünkre, ennek megfelelőn olyan ételeket is kínáltunk a vendégeknek, amelyek ugyancsak a XIX. századhoz kötődnek. Ilyen jellegzetes étel például a Deák-kifli – sorolta tovább Kaj István. – Arra is büszkék vagyunk, hogy az első ízben megszervezett elszármazottak találkozójának meghívója ilyen sokak szívéhez talált utat, s ennyien tartották fontosnak, hogy invitálásunkra hazajöjjenek. Biztos vagyok benne, hogy lesz még alkalom arra, hogy megismételjük ezt a találkozót, hiszen nagyszerű beszélgetéseknek lehettünk részesei a hazatérők által. Nemcsak a gazdag történelmi múlt emlékeit szerettük volna nekik megmutatni, hanem az utóbbi évek fejlesztéseinek eredményeit is, hiszen azok ugyancsak büszkeséggel töltik el a szívünket. Ennek a kis falunak van még egy kiemelkedő értéke, ez pedig nem más, mint a helybéliek összefogása és segítőkész tenni akarása, ami nemcsak a korábbi programjainknak, de az értéktárnap és az elszármazottak találkozója sikeres megrendezésének is alapfeltétele volt – hangsúlyozta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában