Frissen Zalából

2021.07.29. 13:07

Zalába költözik a Margó Irodalmi Fesztivál – Frissítve

Augusztus 12–15. között először kínál kulturális csemegekavalkádot vidéken, azaz Zalában a Margó Irodalmi Fesztivál. Valuska László fesztiváligazgató válaszolt a kérdéseinkre.

Arany Horváth Zsuzsa

Valuska László, a fesztivál igazgatója

Fotó: Margó Fesztivál

A Margó Irodalmi Fesztivál 2011-ben indult Budapesten: figyelme középpontjában min­dig az irodalom- és olvasásnépszerűsítés állt, és mivel ez másoknak is fontos, meghatározó eseménnyé nőtte ki magát. A Margó az olvasó, a szöveg és az író háromszögeként működik. 2015 óta ősszel is rendeznek irodalmi fesztivált könyvvásárral kiegészítve, számos külföldi írót látva vendégül. Az utóbbi években Sofi Oksanen, Jón Kalman Stefansson, André Aciman, Kim Leine vagy Jonas Jonasson is bemutatkozott. Hetedik éve adják át a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat.

Valuska László, a fesztivál igazgatója
Fotó: Margó Fesztivál

– Miért esett a választás Zalára az első vidéki fesztivál megrendezésekor?

– Amikor Gombosszegen Nádas Péter kertjében álltam és néztem a körtefát, akkor varázsolt el Zala. Évek óta beszélünk róla, hogy a Margó kimozdulhatna Budapestről, mert az új környezet, az új kapcsolatok olyan inspirációként szolgálhatnak, amik alakítják a fesztivált is. Bezerics Danival sok mindenen törtük a fejünket, felhívtam, hogy segítsen helyszínekben gondolkozni: épp Szentgyörgyváron volt, és miközben mesélte a Széchenyi Pince múltját, már az utat terveztem. Csodás táj, fantasztikus dödölle egy békés, nyitott faluban, ami befogadott minket. Így lesz augusztus 12–15. között Margófeszt Szentgyörgyváron.

– Zalában a Hévíz, a Pannon Tükör erős bázisa a kortárs irodalomnak. Ennek köze van a fenti döntéshez?

– Budapestiként a zalaiságot elsősorban a kultúrán keresztül éltem meg eddig, írók, képzőművészek, zenészek, színészek, rendezők munkáin keresztül. A Hévízzel és a Pannon Tükörrel régóta dolgozunk együtt, fontos műhelyek a magyar irodalomban. Még nem tudjuk, hogy A hévízi hajószakács című könyv bemutatóján mit főz majd bográcsban Cserna-Szabó András, de ez is lesz. Remélem, évről évre azzal az érdeklődéssel futhatunk neki a fesztiválszervezésnek Szentgyörgyváron, hogy egyszer úgy is megfejtjük a zalaiság titkát, viszont minél tovább nyomozunk, annál több időt töltünk Zalában a felmerülő kérdések miatt.

Az első kihelyezett Margó Fesztivál helyszíne, Szentgyörgyvár látképe
Fotó: Margó Fesztivál

– Miért fontos a kimozdulás a fővárosból?

– Az ország kulturális értelemben is centralizált, jó ezt néha megtörni. A Margó stábjának, a fellépőknek és a közönségnek is rengeteg új impulzust adhat egy eddig felfedezetlen világ, ami magával hozza az irodalmát, a helyben ismert arcait, ételeit és borait. A Margófeszt szórakozás, de kaland és felfedezés is. Zalában lenni kell – ezt tanultuk meg elsőként.

– Milyen szempontok mentén állt össze a program, a zalai kötődés számított-e?

– Nem üres lózung, hogy a zalaiságot keressük, ezért lép fel Szálinger Balázs és Szűcs Krisztián közös irodalmi-zenés produkcióval, Bödőcs Tibor és a Hévíz folyóirat minden este. A Margófesztet olyan négynapos kulturális ünnepként képzeljük el, amin mindenféle szórakozási forma megtalálható lesz. Thuróczy Szabolcs főszereplésével, Keresztes Tamás rendezésében bemutatjuk a Meg se kínáltak című Bödőcs-regény színpadi változatát, Adorjáni Bálinttal különleges előadásban elevenedik meg a fotótörténet egyik legfontosabb magyar alakjának, Robert Capának az élete, Járó Zsuzsa pedig a 23 perc című darabbal érkezik. Fellép az Anima Sound System, a VAN Filmzenekar, a Lázár tesók, Papaver, Egyedi Péter és Boebeck is. A gasztronómia külön hangsúlyt kap.

– Nehéz volt Nádas Pétert rávenni, vagy örült neki? A többiek azonnal láttak fantáziát a szentgyörgyvári kitelepülésben?

– Azért nem volt nehéz, mert a Margókon évek óta párbeszédben állunk Nádas Péterrel, aki a kortárs világ­irodalom sokszorosan elismert szerzője, Gombosszegen él és alkot hosszú évtizedek óta. Kíváncsiak vagyunk rá, szerintem ezért is vállalta el a felkérést, mert az ő története is segít jobban megérteni a zalaiságot.

Thuróczy Szabolcs a „Meg se kínáltak” című darabban
Fotó: Margó Fesztivál

– Mire számítanak a közönséget illetően, kiket várnak?

– A 800 főben maximalizált nézőszám egy kicsi, hangulatos Margófeszt megrendezését teszi lehetővé, ahova barátokkal és családdal is el lehet jönni. Nagyon szeretnénk, ha a Margó budapesti látogatói közül minél többen eljönnének Szentgyörgyvárra, de hasonlóan fontos, hogy Zalából is minél többen a magukénak érezzék a fesztivált. Bízunk abban is, hogy a Balaton környékéről is sokan autóba szállnak, hogy együtt legyünk.

– Milyen kedvező konstrukció várja a zalaiakat?

– A zalaiak számára egyedi jegyet hoztunk létre, hogy minél nagyobb kedvet kapjanak a Margófeszt megismeréséhez: a zalai lakcímkártyával rendelkező látogatók 3800 forint helyett 2800-ért vásárolhatnak napi jegyet a Margófesztre.

– A szervezésben zalaiakra is számíthattak?

– A kezdettől fontosnak érezzük, hogy megtaláljuk azokat a helyi partnereket, akik fantáziát látnak a fesztiválban, így a keszthelyi Stage Voice hozza a technikát, a Bezerics család viszi a vendéglátást, a Margófeszt alatt helyi busz- és taxitársaságok bevonásával oldjuk meg a közlekedést, a sármelléki ifjúsági táborban slam poetry tábort szervezünk, Alsópáhokon alkotótábort azok számára, akik az idén első alkalommal kiírt Mastercard Alkotótárs-díjra jelentkeztek.

– Hosszú távra terveznek a nyári fesztiválokat illetően?

– Mivel még az elsőn sem vagyunk túl, óvatosan fogalmazok: szeretnénk Szentgyörgyváron gyökeret ereszteni, évente pár napra otthonosan belakni a falut, érdekes, rendhagyó, izgalmas beszélgetéseket, koncerteket és előadásokat megmutatni. Ehhez kapcsolódva elsődleges, hogy minél erősebb kulturális kapcsolatokat alakítsunk ki, minél hatékonyabban bevonjuk a helyi szolgáltatókat és vállalkozókat. Most is láttuk, képtelenek lennénk a helyi projektvezetőnk, Nagy Anita Lilla és Ádovics István polgármester nélkül megvalósítani a terveinket.

NYÁRI ZALAI MARGÓFESZT KISOKOS

Foglaljuk össze a négynapos program gyakorlati tudnivalóit:

– Kik lépnek fel?

Anima Sound System, Bereményi Géza, Boldizsár Ildikó, Bödőcs Tibor, Halász Rita, Háy János, Kiss Noémi, Nádas Péter, Simon Márton, Ugron Zsolna, Závada Péter (Tranzkaphka), VAN Filmzenekar és sokan mások.

– Hogy jutok oda?

A fesztivál ideje alatt Zalaegerszegről és Keszthelyről is naponta többször indulnak fesztiválbuszok, amelyek pontos menetrendjét a fesztivál honlapján lehet majd megtalálni.

– Mennyi a belépő?

2800 forint a zalai lakcímkártyával rendelkezők számára. A jegyeket előzetesen online is meg lehet vásárolni.

– További naprakész információ?

A fesztivál honlapján és Facebook-oldalán található.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában