Frissen Zalából

2021.07.02. 07:00

Tagja volt a moszkvai olimpiai csapatnak – Emlékfalat alakítottak ki Tóth Sándor tiszteletére Gutorföldén

A lovassport egyik helyi neves képviselője, Tóth Sándor tiszteletére alakítottak ki életpályáját bemutató emlékfalat a Pikoló sörözőben.

Korosa Titanilla

Váradi Péter, Nyakas István, Tóth Sándor, Schmalzl János

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Korosa Titanilla

A Gutorföldén élő Tóth Sándor 1947-ben született, 1963-ban került a rádiházi csikótelepre, majd a méneshez, versenyezni 1968-ban kezdett és 1986-ig folytatta. Közben sok szép eredményt ért el. Miután abbahagyta a versenyzést, csikókat tanított nyereg alá.

Az emlékfal avatásán a szervezők részéről Schmalzl János és Váradi Péter kiemelte, a rádiházi ménes és lovasklub több kiváló szakembert, sportolót adott az országnak. Tóth Sándor sikereit Nyakas István, Gutorfölde polgármestere méltatta, és szólt a rádiházi ménes történetéről.

Váradi Péter, Nyakas István, Tóth Sándor, Schmalzl János
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

– A ménest 1912-ben alapították, a Horvátországból áttelepült nagyborosnyói Bartha László kezdett lovakat tenyészteni – mondta. – A második világháború után állami kézbe került a ménes. Folytatták a lótenyésztést, az 1950-es években került ide Török László, aki évtizedekig irányította a munkát. Már akkor szerveztek Rádiházán több lovasversenyt, országos megmérettetéseket, szép számú közönséggel, majd az 50-es évek elején megalakult a lovasklub.

Az évek során számos versenyeken eredményes lovat és lovast nevelt ki a ménes, köztük Tóth Sándort, akinek a korosztályához tartozott az ismert Grózner Lajos, majd Grózner István is.

Tóth Sándor kipróbálta a lovassport mindhárom kategóriáját: díjlovaglásban, az összetett militaryban (amely díjlovaglásból, természetes akadályokkal tűzdelt tereplovaglásból és díjugratásból áll) és díjugratásban is jól szerepelt. Tagja volt az 1980-as moszkvai olimpiai keretnek, ahol a csapat 4. lett. Hazai és nemzetközi versenyen egyaránt ért el dobogós helyezéseket. Rádiházán 1979-ben első lett az országos military-bajnokságon Mályva nevű lovával. A 70-es években versenyzett Zágrábban és Mariborban nemzetközi díjugrató versenyen Kotnyeles nyergében, és ért el első helyet, de eljutott Ausztriába és Rómába is military-tusára.

Tóth Sándor meghatottan mondott köszönetet a szervezőknek. Arról is beszélt, hogy annak idején szép eredményeket ért el, sok helyen járt az országban és külföldre is eljutott. A sikereket nehézségek is kísérték, de jólesik mindezt felidézni, és örül az emlékfal kialakításának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában