Frissen Zalából

2021.07.03. 07:00

Minden átkelő nyitva van – Továbbra is kérhetik az iratokat

A szlovén-magyar határ zalai szakaszának minden átkelője szabadon használható, illetve okmánykezelésre is csak néhány helyen kell számítanunk, miután hazánk megszüntette az ellenőrzést a schengeni belső határokon.

Gyuricza Ferenc

A szlovén–magyar határszakaszon mindössze két átkelő marad nyitva 24 órán keresztül. Az egyik a rédics–hosszúfalui, ahol tavalyi képünk készült

Fotó: ZH-archívum

Mindez azt jelenti, hogy Nemesnépnél, a Rédics és Göntérháza közti útszakaszon, illetve a Bödeháza és Zsitkóc közötti erdei úton, a Hetési Barátság Park szomszédságában is elbontották azokat a fizikai úttorlaszokat, amelyek eddig akadályozták a gépjárművel történő áthaladást a két ország között. Információink szerint hasonló intézkedések történtek a Vas megyei határszakaszon is. Albert Attila magyarszombatfai polgármester közlése alapján a falutól a muravidéki Pártosfalva felé vezető úton már június 22-én éjszaka megnyitották a sorompót.

Ugyancsak megszűnt az úgynevezett kitereléses okmányellenőrzés az M70-es autópálya csörnyeföldi pihenőjénél, azaz ott is akadálytalanul haladhat a forgalom Letenye felé. A szlovén fél azonban nem minden esetben követi automatikusan a magyarországi szabályozást, ezért például Rédicsnél és az M70-es autópálya tornyiszentmiklósi határmetszési pontjánál, a kilépő oldalon továbbra is számítani kell arra, hogy elkérhetik okmányainkat. Tapasztalataink alapján nem minden esetben ellen­őriznek a szomszédos ország hatóságai, ám amennyiben igen, úgy lakcímkártyát, oltási igazolást, vagy akár negatív tesztet is kérhetnek a belépni szándékozóktól.

Mindez azért fordulhat elő, mert a szlovén járványügyi intézkedések alapján Magyarország 2021. június 26-tól zöld listán szerepel, s ennek értelmében a hazánk területéről érkezők csak abban az esetben léphetnek be karanténkötelezettség nélkül a szomszédos országba, ha rendelkeznek oltási igazolvánnyal vagy negatív Covid–19 teszttel, illetve ezek hiányában igazolni tudják (például magyarországi címet tartalmazó lakcímkártyával), hogy a be­utazás előtt megszakítás nélkül legalább öt napon át zöld listás országban ­tartózkodtak.

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában