Frissen Zalából

2021.07.27. 08:00

Mária-szobrot avattak Kistolmácson

A település parkjában a motoros emlék­műhöz közel avatták fel a Boa Endre fafaragó, népi iparművész által készített Mária-szobrot az elmúlt hétvégén.

Korosa Titanilla

András Antal, a Máltai Szeretetszolgálat diakónusa (balról), Németh József somlóvásárhelyi plébános, aki korábban a csatkai kegyhely lelkipásztora volt és Tóth János atya

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Korosa Titanilla

Két eseménynek is helyet adott a park, hiszen a szent­misén a szoboravatás mellett az elhunyt, illetve úton lévő motorosokra is emlékeztek.

A Mária-szobor állításáról Aigner Géza letenyei plébános elmondta, hogy már korábban megfogalmazódott a gondolat, hogy a tó melletti ligetbe szakrális alkotás kívánkozik, a helyszín ezt a küldetést magában hordozta. A helyi templomnak Szűz Mária a védőszentje, Kisasszony napján van a falu búcsúja, júliusban a falunaphoz kötődően tartják a szentmisét, július elején pedig Sarlós Boldogasszony ünnepére gyűlnek össze. Így született az elhatározás, hogy Mária tiszteletére állítanak szobrot, de olyat, mely kötődik egy másik helyszínhez is. Boa Endre fafaragó a Veszprémi főegyházmegyéhez tartozó csatkai kegyhely Mária-szobrának másolatát készítette el Kistolmácsra.

András Antal, a Máltai Szeretetszolgálat diakónusa (balról), Németh József somlóvásárhelyi plébános, aki korábban a csatkai kegyhely lelkipásztora volt és Tóth János atya Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Az avatáson elhangzott, hogy a csatkai szobor öltöztetve látható, ezért a faragását kevesen ismerik. Több különös sajátossága is van a szobornak, például az, hogy a kialakításából úgy tűnik, mintha padlóból fűrészelték volna. A csatkai Mária-szobor legnagyobb üzenete az összetett, imára kulcsolt kéz.

Aigner Géza atya felhívta a figyelmet, hogy a szobor mellett az is összeköti Kistolmácsot és Csatkát, hogy utóbbi helyen szent kút, előbbi településen pedig forrás található. Szeretnék, ha a helyszínen minél többen állnának meg pihenni, imádkozni.

Birkás Zoltán, Kistolmács polgármestere megköszönte a közreműködőknek a Mária-szobor felállítását, mely által nívós köztéri alkotással gazdagodott a falu. A motoros megemlékezőkhöz szólva a polgármester elmondta, hogy immár 9. alkalommal tartották meg a szentmisét és a találkozót az elhunyt és úton lévő motorosok tiszteletére, emlékére. A szentmisét követően a résztvevők megkoszorúzták a motoros emlékművet, majd a járművek megáldására is sor került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában