Frissen Zalából

2021.07.05. 12:00

Közel négyszáz fő vett részt a néptáncosok ünnepén

Tánctanítás, gyermekprogramok, népművészeti bemutatók, koncert és az elmaradhatatlan záró táncház – így állt össze a göcseji községben szombaton megrendezett néptáncos rendezvény, melyen közel négyszáz fő vett részt.

Gyuricza Ferenc

Kiss-Molnár István és Kustán Renáta szilágysági táncot tanít

A novai program a Táncháztalálkozó Országszerte elnevezésű komplex, négynapos rendezvény zalai eseménye volt. Ugyanis akárcsak tavaly, idén is úgy döntött a Táncház Egyesület, hogy az országos találkozót nem egy helyszínen, hanem az ország több településére elosztva szervezi meg.

Ehhez megyénk is csatlakozott, a fő szervezők két jól ismert zalai táncoktatót, Rácz Petrát és Lipusz Andrást kérték fel a helyi program összeállítására. A rendezvény házigazdája a jelentős népművészeti hagyományokkal bíró Nova volt.

Kiss-Molnár István és Kustán Renáta szilágysági táncot tanít

– Az idei rendezvény minden tekintetben felülmúlta a tavalyit – mondta Szalay Cecília novai önkormányzati képviselő, a rendezvény helyi koordinátora, hozzátéve: a Táncháztalálkozó Országszerte program idén is a Csoóri Sándor Alap támogatásával jöhetett létre.

– Többen is vagyunk, a napközbeni programokon legalább négyszázan vettek részt. Jó a hangulat, igazi csapatépítő programja ez a zalai néptáncos közösségnek, s a találkozó színvonalán is tudtunk emelni azzal, hogy újabb elemekkel, így gyerekeknek szóló elfoglaltsággal bővítettük azt.

A keszthelyi Horváthné Riskó Erzsébet is részt vett a mesterségbemutatón

Az alapprogram nem változott, óránkénti váltásban különböző tájegységek táncait tanították főleg zalai oktatók, majd a Kanizsa Csillagai együttes adott koncertet, amit táncház zárt.

Szalay Cecília hozzátette: a táncoktatás minden esetben úgy épült fel, hogy az alaplépésektől indultak ki, majd egyre nehezebb, egyre bonyolultabb motívumok következtek, így a kezdők mellett az aktív táncosok számára is tudtak az oktatók újdonságot mutatni. Ugyanez volt a szándék a kísérőprogram megszervezésével is, hiszen a Zala Megyei Népművészeti Egyesület olyan mesterségbemutatókkal jelentkezett, amilyeneket Nován korábban még nem láthatott a közönség.

Fotók: Gyuricza Ferenc

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában