Frissen Zalából

2021.07.09. 06:50

Kerékpáros-paradicsom épül az Alsóerdőnél

Kerékpáros- paradicsom épül a megyeszékhelyi Alsóerdő északi határában, a pumptrack néven ismert pálya létesítéséről csütörtökön a helyszínen tartottak tájékoztatót.

Arany Gábor

Szilasi Gábor, Balaicz Zoltán, Vigh László, Szabó Zoltán, Kaptur Zoltán kivitelező és Domján Marcell a Zalaerdő Zrt. képviseletében Fotó: Pezzetta Umberto

A 4300 négyzetmétert meghaladó méretű önkormányzati területen 10 millió forintos kormányzati támogatással épül meg a pumptrack avagy pumpapálya, amely térhódítását a kétezres évek elején kezdte Nyugaton, majd néhány éve hazánkban is megjelent.

Az új keletű sportban a kanyarokból, különféle döntött ívekből, egyenes szakaszokból álló pályán hullámok sokasága várja a kerékpárost, aki testét pumpálva mozgatja, és így hajtja a kerékpárt, lehetőleg tekerés nélkül.

Emellett itt a bringaparkban lesz még technikai pálya, ugratóval, sziklakerttel. Szabó Zoltán, a pálya kiépítését kezdeményező Zöld Irány Egyesület vezetője, aki egyben a Zalaegerszegi Kerékpáros Sportegyesület utánpótláscsapatának edzője, érdeklődésünkre elmondta, hogy a kerékpározást kedvelő fiatalok forgalomtól elzárt területen, irányított körülmények között biztonságosan sportolhatnak.

Szilasi Gábor, Balaicz Zoltán, Vigh László, Szabó Zoltán, Kaptur Zoltán kivitelező és Domján Marcell a Zalaerdő Zrt. képviseletében Fotó: Pezzetta Umberto

Másrészt a kerékpáros egyesület utánpótlás versenyzőinek nyújt színvonalas edzési lehetőséget a térségben egyedülállónak számító pálya, melynek kialakítása lehetővé teszi, hogy akár nemzetközi versenyeket is fogadjon, emelte ki Szabó Zoltán.

Balaicz Zoltán polgármester a fejlesztéssel kapcsolatban hangsúlyozta, a bringapark jól illeszkedik az alsóerdei szabadidőközponthoz. Üde színfoltot teremt, nemcsak sportrendezvények helyszíne lehet, hanem vonzó turisztikai attrakció is.

Egyre népszerűbbé válik a kerékpározás, és ezt a folyamatot erősíti az épülő bringapark is, amely a város és a környék lakóit szolgálja majd. Ezt Vigh László országgyűlési képviselő fogalmazta meg. Hozzátette, támogatni kell minden kezdeményezést, amely népszerűsíti az egészséges életmódot, segíti a sportolást, a szabadidő tartalmas eltöltését.

Szilasi Gábor, a térség önkormányzati képviselője felidézte, hogy évek óta terítéken volt az erdő melletti, meglehetősen elhanyagolt terület sorsa. A pumptrack megépülésével hasznos funkciót kap. A tervek szerint pár héten belül már birtokba lehet venni a több elemből összekapcsolódó, összesen közel fél kilométer hosszúságú, ötven hullámmal megépülő pályát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában