Frissen Zalából

2021.07.21. 06:50

Megújult a Göcseji úti temető ravatalozója Zalaegerszegen

Százegy évvel ezelőtt kezdte meg a működését a Göcseji úti temető, melynek ravatalozóját kedden délután adták át. A felújítási munkálatok 2020-ban kezdődtek, és idén július elején fejeződtek be. A Modern városok programból finanszírozott felújítás során mind a műszaki ellenőrzés, mind a tervezés, mind pedig a kivitelezés tekintetében kizárólag zalaegerszegi vállalkozások dolgoztak.

Jóna István

Horváth István, Balaicz Zoltán, Németh János, Vigh László, Bali Zoltán és Bognár Ákos az új ravatalozó előtt

Fotó: Jóna István

Az átadón Vigh László országgyűlési képviselő megköszönte a kivitelezőknek és a segítőknek, hogy a ravatalozót és környékét méltóvá tették a városhoz.

A kívül és belül is megújult ravatalozó

Bognár Ákos a térség önkormányzati képviselője arra az időre emlékezett vissza, amikor még képviselőjelölt volt, és felmérték a körzetben jelentkező, megoldásra váró problémákat, feladatokat – már akkor a temető, a ravatalozó és környéke is ezek között volt. Örömét fejezte ki, hogy találtak megoldást és forrást a ravatalozó felújítására, és így az épület méltóvá vált a funkciójához.

A projekt műszaki tartalmáról Bali Zoltán alpolgármester adott tájékoztatást. Elhangzott, hogy a régi 79,6 négyzetméter alapterületű épület falazott szerkezetű része bontásra került, és helyette új, korszerű 132,2 négyzetméteres ravatalozót alakítottak ki. A nyitott faszerkezetű ravatalozó épületrész az új épülethez igazodva új tetőszerkezetet kapott. A főbejárattól vezető térkő burkolat felbontása és cseréje, illetve a könnyűszerkezetes virágbolt felújítása is a rekonstrukció részét képezte.

Horváth István, Balaicz Zoltán, Németh János, Vigh László, Bali Zoltán és Bognár Ákos az új ravatalozó előtt
Fotó: Jóna István

A ravatalozóban megújult a bútorzat, új padokat és hulladékgyűjtőket is elhelyeztek. A kandeláberek cseréjével megújult a közvilágítás is. Emellett beszereztek nyolc darab mobil padot, amelyet a hosszabb temetések alkalmával az idősek tudnak használni. A ravatalozó másik oldalán, teljesen elkülönítve a temetői dolgozók számára fenntartott szociális blokk is megújult, és az üzemeltetéshez kapcsolódó teljes belső tér bútorzatát is kicserélték.

 

A ravatalozó újjáépítésében Németh János Kossuth-díjas keramikusművész is szerepet vállalt. A ravatalozó belső falára egy három részből összeállított életfa alkotás került, amely a művész szerint az ember szerteágazó életét jelképezi, aminek a végén a lélek, mint egy madár az égbe repül.

Zárásként Horváth István, a Városgazdálkodási Kft. ügyvezetője harmonikus és összehangolt munkaként jellemezte a több mint 300 napig tartó kivitelezési időszakot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában