Frissen Zalából

2021.07.13. 07:00

Ismét változtat a beléptetés szabályozásán Szlovénia

Újra növekvő tendenciát mutat a koronavírus- fertőzések száma Szlovéniában, ezért július 15-től ismét változtat a beléptetés szabályozásán a szomszédos ország.

Gyuricza Ferenc

Néhány kivételtől eltekintve szinte mindenkitől védettségi igazolást kérnek a határátlépés feltételeként. Mindez Magyarország állampolgárait is érinti, függetlenül attól, hogy Szlovénia jelen pillanatban is zöld besorolású, azaz biztonságos országként tartja nyilván hazánkat. Eddig ugyanis a határátkelőkön végzett ellenőrzések során elegendő volt lakcímkártyával igazolni állandó tartózkodási helyünket, ezzel is elkerülhettük a karanténkötelezettséget. Csütörtöktől azonban újra kérik az orvosi igazolást vagy a negatív tesztet.

A múlt héten elrendelt szigorítás alól mentesülhetnek azok a külföldi állampolgárok, akik ingatlannal vagy mezőgazdasági területtel rendelkeznek a szomszédos országban, és a szüleik vagy nevelőik kíséretében érkező 15 évnél fiatalabb gyerekektől sem kérik a védettségi igazolást. A PCR-tesztnek 48 óránál frissebbnek kell lennie. Orvosi igazolást akkor fogadnak el, ha a belépésre jelentkező átesett a vírusfertőzésen, vagy megkapta a védőoltást. Ez utóbbinál a vakcina típusa mellett fel kell tüntetni az oltások időpontját is.

A kétmillió lakosú Szlovéniában pénteken 82, szombaton 25 személynél mutatták ki a vírus jelenlétét. Ezek mintegy fele a delta variánssal fertőződött meg. A friss adatok szerint 45 főt ápolnak kórházban koronavírus miatt, közülük tízen vannak intenzív osztályon, lélegeztetésre egy személy szorul. A vírusfertőzés miatt haláleset utoljára múlt szerdán történt.

Kiemelt képünk illusztráció!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában