Frissen Zalából

2021.07.08. 07:00

Horvát népművészeti és tamburatábort tartottak Nagykanizsán

A Nagykanizsai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében horvát népművészeti és tamburatábort tartottak az egyik palini támogató vendégházában. A foglalkozásokon résztvevő fiatalok Blazsetin István íróra is emlékeztek.

Benedek Bálint

Horváth Bálint (balról) vezette a foglalkozásokat Fotó: Szakony

Az önkormányzat elnöke, Proszenyák Zsolt István kiemelte: a tábor népszerű a gyerekek körében, hiszen a környező településekről is érkeztek résztvevők. Jó lenne, ha a nagykanizsai Stobos Tamburazenekar egyfajta utánpótlásbázissal bővülhetne. Büszkeséggel töl­tötte el, hogy az együttes a koronavírus idején az online térben is kitartóan gyakorolt és egységes maradt.

Ezt a fajta lelkesedést, a horvát hagyományok tiszteletét, szeretetét is igyekezett átadni a fiataloknak a zenekar egyik kiválósága, Horváth Bálint.

Horváth Bálint (balról) vezette a foglalkozásokat Fotó: Szakony

– Emellett a diákok megismerkedhettek az idén 80 éve született és 20 éve elhunyt Blazsetin István munkásságával – folytatta. – A magyarországi horvátok oktatási rendszerének megreformálója, költő, író és műfordító olyan szellemi örökséget hagyott maga után, melyre emlékeznünk kell. Több tankönyvet, hangoskönyvet is írt.

Az egyik legismertebb gyermekversíró volt a magyarországi horvátok közt. Segítette az országos és a zalai nemzetiségi önkormányzat megalapítását, s támogatta a horvát kultúra megismertetését az anyaországban.

A tábor programjai közt a fiatalok kézműves-foglalkozásokon ismerkedhettek a horvát népi motívumokkal, strandoltak a Balatonon, végül az egészet közös koncert zárta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában