Frissen Zalából

2021.07.05. 11:00

Hetvenöt éves nemzeti valutánk, a forint

Hetvenöt éve, 1946. augusztus 20-án hozta forgalomba a pénzügyi kormányzat a forintot, amely meg-megújuló formában máig betölti szerepét.

Horváth-Balogh Attila

Cseresnyés Péter, Farkas István és Bizzer András a kiállítással egybekötött érembörzén

Az évforduló tiszteletére kiállítással egybekötött érembörzét rendezett vasárnap a Hevesi Sándor Művelődési Központban a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Nagykanizsai Csoportja. Az eseményt – melyen megjelent Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, államtitkár, miniszterelnöki biztos is – Bizzer András, a város alpolgármestere nyitotta meg.

– A forint szinte regénybe illő körülmények között váltotta elődjét, miután a pengő hasonló sorsra jutott, mint a márka, amit néhány évvel korábban tapétázásra használtak a németek – bocsátotta előre az alpolgármester. – A második világháborút követő magyar hiperinflációhoz hasonlót azelőtt nem tapasztalt a világ: a pénz értéke 15 óránként a felére csökkent, az árak pedig megduplázódtak. Az a kenyér, amiért 1945 augusztusában még hat pengőt kellett fizetni, 1946 májusában már közel hatmilliárd pengőbe (!) került.

Cseresnyés Péter, Farkas István és Bizzer András a kiállítással egybekötött érembörzén

Farkas István, a kanizsai csoport elnöke elmondta: tavasszal szerették volna megrendezni a börzét és a kiállítást, ám azt akkor sajnos a járványhelyzet meghiúsította.

– Kerestük a lehetőséget, hogy amint mód nyílik rá, lebonyolíthassuk a programot – magyarázta Farkas István.

– Mindenki várta ezt az alkalmat, hiszen ősszel találkozhattunk utoljára. Az évforduló kapcsán hálás témát választottunk, nemzeti valutánk születését és máig tartó történetét, hiszen idén jubilál a forint, ami egyébként kifejezetten jó fizetőeszköz. Ugyan a közvélekedés más, de a magyar forint bizony nemzetközi szinten is elismert, például Kanadában elsőre beváltják bármilyen valutára, de így van ez több országban is.

Úgy gondolom, egyelőre jobban járunk vele, mint az euróval, amelynek bevezetésébe sok állam felkészületlenül vágott bele. Hogy megéri-e a forint a 100. születésnapot? Nem tudom, de abban biztos vagyok: meg fogja közelíteni.

A forint legelső címletei

Farkas István elárult néhány kuriózumot is. Például hogy a háború utáni alapanyaghiányos időszakban a hullámos talpú, alumínium kétforintos alapanyagául a Mátravidéki Hőerőmű megsérült alumíniumkábelei szolgáltak, hengerelés után.

A pénzverés úgynevezett erőtöveit (ezek végzik a tényleges érmekészítést a mintázat beütésével) pedig a kilőtt harckocsik főtengelyeiből készítették. A forint főtervezője Horváth Endre grafikus volt, olyan kiváló művész, akinek grafikái csaknem hetven éven át jellemezték a forintot.

Fotók: Gergely Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában