Frissen Zalából

2021.07.19. 15:00

Fontos, hogy szünidőben is egészségesen étkezzen a gyermek

A nyári szünetben a napi elfoglaltság szerint kell a gyerekeknek felkelniük, indulniuk a táborba vagy az óvodába. Emellett az étkezés is másképp alakul, hiszen a gyerek akár többszöri étkeztetését is a szülőnek kell megoldania. Összeállításunkban néhány fontos tanácsot gyűjtöttünk össze arról, hogy a gyermekek táplálkozása kapcsán mire érdemes figyelni a nyári hónapokban.

TBZS

A nyári szünetben fokozottan ügyeljünk a gyerekek helyes táplálkozására Fotó: Shutterstock

Fotó: Józsa Zsuzsa

Fontos, hogy ne maradjon ki a reggeli! Bár a szünetben általában nem kell annyira korán kelni, mint iskolaidőben, kerüljük el, hogy a gyerek átaludja a reggeli idejét, amivel így az egész napi étkezési ritmus megborul.

A vakáció alatt is próbáljuk meg betartatni vele a napi ötszöri (három nagyobb és két kisebb) étkezést, hiszen például a reggelinek kiemelt jelentősége van többek között a elhízás megelőzésében, a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentésében, valamint a kognitív feladatok – tanulás, memória, figyelem, koncentráció – megfelelő végrehajtásában.

Ezért, ha a gyermekek otthon maradnak, készíthetünk számukra szendvicset lehetőleg teljes kiőrlésű pékáruból, amibe tehetünk sovány felvágottat, sajtot, összeállíthatunk számukra különböző szendvicskrémeket, például túróból, zöldségekből (karfiolból, gombából, cukkiniből), vagy éppen hüvelyesekből (lencséből, vörös babból), amihez minden esetben tegyünk valamilyen friss zöldséget. A reggelihez mindenképpen adjunk még folyadékot is, vizet, tejet, teát, gyümölcsvagy zöldséglevet.

A nyári szünetben fokozottan ügyeljünk a gyerekek helyes táplálkozására Fotó: Shutterstock

A nagyobb gyerekek már maguk is elkészíthetik reggelijüket, sőt egy-egy nap akár a család többi tagjának is. Ilyenkor a szülő feladata, hogy ellenőrizze, a hűtőben, kamrában van-e elegendő alapanyag ahhoz, hogy a gyermekek kuktáskodhassanak, hiszen a szendvicsen kívül csinálhatnak maguknak például halaszöldséges salátát, főtt tojást, tojásrántottát, sült virslit. Emellett kísérletezhetnek palacsintával, gofrival, melyek tésztáját ők is összeállíthatják, de akár a szülővel együtt előre is bekeverhetik és önállóan már csak a sütést kell megoldaniuk.

Ügyeljünk rá, hogy ne csak hideget egyen a gyermek egész nyáron! Ilyenkor sem maradhatnak ki az étrendből a főtt ételt tartalmazó étkezések. Ha hétköznap nehézkesen oldható meg a főzés, érdemes hétvégén annyival többet készíteni, hogy egy-két adagot le lehessen fagyasztani belőle, amit a kisebbek is meg tudnak melegíteni maguknak. Ezzel nemcsak változatossá tehető az étrend, de azt is könnyebben tudjuk kontrollálni, hogy mit és mennyit eszik a gyermek napközben.

A nagy melegben fokozottan figyeljünk oda a folyadékpótlásra! Ne csak igyunk, együnk is folyadékot! A változatosság segít, hogy elegendő mennyiségű legyen a folyadékbevitel. Érdemes tudni, nemcsak a folyadékok, de bizonyos szilárd ételek víztartalma is jelentős. A legtöbb zöldség és gyümölcs 80-95 százalékos víztartalmú, vagyis éppen annyira hatékonyak a folyadékpótlásban, mint a levesek. Lédús többek között a dinnye, uborka, szőlő, barack, alma, körte, paradicsom.

A nagy melegben jólesnek az olyan desszertek, mint a joghurt vagy a fagylaltok, jégkrémek, amelyeknek szintén legalább 60 százaléka víz, ám utóbbiaknál ne felejtsük el, hogy cukor-, illetve energiatartalmuk is jelentős. Gyümölcs- és zöldségleveket, cukortartalmú teákat, üdítőitalokat, turmixokat, tejes italokat csak a folyadékbevitel színesítésére, alkalmanként, kis mennyiségben fogyasszon egy gyermek. Az energiaitalok, többek között magas koffein- és cukortartalmuk miatt, valamint az alkoholtartalmú italok fogyasztása gyermekkorban tilos.

A javasolt napi legalább nyolc pohár folyadék döntő többsége (minimum öt pohár) ivóvíz legyen, amit nyáron feldobhatunk kevés mentával, néhány szem eperrel vagy málnával, citrom-, narancsvagy lime-karikákkal, uborkával, citromfűvel, gyömbérrel és ezek kombinációival. A hosszabb-rövidebb utazásra, kirándulásra teljes kiőrlésű kenyérből, péksüteményből készítsünk szendvicseket.

A felvágottak, sajtok mellett húsgolyók, zöldséges fasírtok, nem romlandó alapanyagokból készült pástétomok is beépíthetők, de tortillalapokat vagy pitát is megtölthetünk ízletes feltétekkel, csomagolhatunk melléjük ropogós zöldségeket. Desszertnek tehetünk a hátizsákba házi diákcsemegét dióból, mogyoróból, mandulából, pár szem mazsolából, valamint friss gyümölcsöt. Italból itt is a legjobb választás a tiszta víz, de csomagolhatunk gyümölcsökkel ízesített vizet, lehűtött teát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában