Frissen Zalából

2021.07.10. 06:50

Fókuszban a család: nemzetközi konferenciát tartottak Keszthelyen

A fenntarthatóság, a klíma-, a környezetvédelem bölcsője és ily módon a jövője a család, amely a társadalom legfontosabb eleme. A gyerekek itt tanulhatják meg a személyes felelősséget a környezetünkért is. Ezt Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke fogalmazta meg, kijelölve a konferencia központi témáját.

Arany Gábor

A megnyitó előtti percekben Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke, Regina Maroncelli, az Európai Nagycsaládosok Szövetsége elnöke, Varga Judit igazságügyi miniszter, Manninger Jenő országgyűlési képviselő, Herczegh Anita, Nagy Bálint polgármester Fotó: PU

A rendezvény megnyitóján felszólalt Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége is. Beszédében egyebek mellett a világjárvány miatt kritikus helyzetbe került családok, gyermekek támogatásának fontosságára hívta fel a figyelmet. A konferencia résztvevői mind olyanok, akikre ebben számítani lehet, emelte ki.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter videóüzenetében úgy fogalmazott, a fenntartható fejlődés záloga a gyermek, ezért minél többet kell tenni azért, hogy minden vágyott, tervezett gyerek megszülessen. A valóság most ettől még elmarad, de hogy a helyzet megváltozzon, a kormány többszörösére emelte a családoknak juttatott támogatásokat, tette hozzá.

A közösség többet ér az anyagiaknál, és ennek az alapja a család, ezt Manninger Jenő országgyűlési képviselő fogalmazta meg beszédében. Mint rámutatott, az élet mind több területén kapnak nagyobb figyelmet a családok. Ez megmutatkozik például a turisztikai szolgáltatások átalakulásban is, ami jól érzékelhető Keszthely térségében is.

A megnyitó előtti percekben Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke, Regina Maroncelli, az Európai Nagycsaládosok Szövetsége elnöke, Varga Judit igazságügyi miniszter,Manninger Jenő országgyűlési képviselő, Herczegh Anita, Nagy Bálint polgármester Fotó: Pezzetta Umberto

 

Az önkormányzat legfontosabb célja a közösség erősítése, és ebben nagy szerep jut a családoknak, mint legkisebb egységnek. Erről Nagy Bálint, a vendéglátó város polgármestere beszélt. Mint mondta, ezért a fejlesztések meghatározásakor is figyelembe veszik a családok szempontjait. Az elmúlt két évben például kilenc játszóteret újítottak fel.

Az éves programok megtervezésekor számukra is tartalmas rendezvényekkel készülnek. Szólt a családok letelepedését segítő Keszthely hazavár programról, ebben pályázati és önkormányzati támogatásból lakásokat újítanak fel, rendeznek be, majd jelképes összegért adják bérbe fiataloknak.

Ha a családok boldogulni tudnak, akkor működnek a társadalmak is, ezt Dubravka Šuica, az Európai Bizottság alelnöke fogalmazta meg videóüzenetében. A családtámogatások meghatározása az egyes tagországok feladata és döntése, de az Európai Bizottság minden típusú családot támogat méretüktől és összetételüktől függetlenül, tette hozzá. Az unióban kulcsprobléma az elöregedés, és itt fontos rámutatni a generációk közötti szolidaritás szükségességére, mondta.

A konferencián részt vett Varga Judit igazságügyi miniszter is. A program szombaton szakmai előadásokkal folytatódik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában