Frissen Zalából

2021.07.27. 11:30

Elkezdődött a retró véradóhét Zalaegerszegen

A járványhelyzet ellenére nem alakult ki megyénkben vérhiány sem tavaly, sem idén.

Arany Gábor

Képünkön Bóbics Ibolya vesz vért Szelestey Magdolnától

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

Ezt dr. Dancza Tímea főorvos mondta el annak kapcsán, hogy tegnap elkezdődött a retró véradóhét a vérellátó szolgálat egerszegi intézeténél. A pandémia csökkentette a véradóhelyek számát, és kezdetben a donorok is félve jelentkeztek, de a visszaesést szervezéssel kompenzálták. Ez azt jelenti, hogy a véradásokra smsekkel, e-mailekkel, telefonhívásokkal erősítettek rá a szolgálat munkatársai. Ennek eredményeként tavaly a tervezett 10–12 ezer donor megjelent a véradásokon.

Képünkön Bóbics Ibolya vesz vért Szelestey Magdolnától
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Az erre hétre várható kánikula miatt a főorvos fontosnak tartotta felhívni a figyelmet a bőséges folyadékfogyasztásra, hozzátéve, plusz vizet biztosítanak, amit véradás után célszerű meginni, és az erre szánt pár perc után elindulni. A főorvos kiemelte, a véradásra megjelenőket most is a járvány idején bevezetett előírások szerint fogadják, kötelező a maszk használta, de nem elvárás a védettségi igazolvány.

– Évente többször, rendszeresen jövök vért adni, amióta felnőtt a három gyermekem – mondta Szelestey Magdolna, aki Orbányosfáról érkezett. A papírok kitöltése közben elmondta, ügyei szólították a városba, s ezt kihasználva tért be a Zárdai utcai intézetbe. Utoljára májusban járt itt, akkor irányított véradásra hívták, budapesti műtéthez kérték hozzájárulását, mert ritka, AB-vércsoporttal rendelkezik.

A nyári időszakban még nagyobb szükség van a véradókra
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A Magyar Vöröskereszt évente kétszer – nyáron és advent előtt – szervez retróhangulatú véradást. Emellett rendszeresen mozgósítanak a véradásra, ami azt jelenti, hogy évente 40 ezer donort hívnak be, ezt a civil szervezet megyei igazgatója, dr. Baracskai Józsefné mondta el. Arról is szólt, hogy a járvány miatt megnehezült a szervezés, sok helyre nem tudnak kiszállni, pedig az ilyen véradásokon nagyobb a részvétel, hiszen nem kell utazni a donoroknak.

Ezen a héten ma és holnap 8–15, csütörtökön 8–19, míg pénteken 8–12 óra között várják a donorokat.

Jövő héten Nagykanizsán tartanak retró véradóhetet, a donorokat a Kanizsa Centrumban várják. Hétfőn és szerdán 10–15, míg a többi napokon 14–18 óra között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában