Frissen Zalából

2021.07.18. 11:00

A napokban vehette át elismerését a Szabadics házaspár

Március 15-én Családokért Díjjal ismerte el Szabadics Zoltán és neje, Szabadicsné Rádi Éva karitatív tevékenységét, illetve a Holnapocska tábor kapcsán végzett munkásságát Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Horváth-Balogh Attila

Szabadics Zoltán és Szabadicsné Rádi Éva a díjjal, melyet a napokban vehettek át Fotó: ZH Archívum

Szabadics Zoltán és neje a díj 2020-as kitüntetettjei, ám az ünnepélyes átadásra a pandémia miatt csak a napokban kerülhetett sor.

- Nagyon sokat jelent számunkra ez a díj, de hangsúlyozni szeretnénk (és valóban így is gondoljuk), hogy mi csak „közvetítők” vagyunk, az elismerés közös, mindenkit illet, aki az alapítás óta, vagy közben bármikor részese volt, támogatta, esetleg egyszerűen csak jó szívvel gondolt a Holnapocska táborra, annak minden táborozójára – mondta el Szabadics Zoltán, aki a Holnapocska tábort 12 évvel ezelőtt a családi vagyonból hozta létre a párjával.

Szabadics Zoltán és Szabadicsné Rádi Éva a díjjal, melyet a napokban vehettek át Fotó: ZH Archívum

- A táboroztatás elindításával az volt a célunk, hogy abból a sok jóból, amit gazdasági értelemben kaptunk az élettől, visszaadjunk valamit a társadalomnak. Az első táborainkban olyan jól tanuló, jó magaviseletű zalai gyermekek vehettek részt, akiknek a családja nem engedhette meg magának a nyaralást. Ekkor még Csapi település fogadott be bennünket, majd a zalaszabari önkormányzatnak köszönhetően a Kis-Balaton közvetlen közelében kezdtük el építeni élményparkunkat, a Zobori KalandoZoót. Nagy előrelépés volt, amikor az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány révén az ország gyermekgyógyászattal foglalkozó klinikái lehetőséget kaptak itt a valamilyen betegséggel élő, vagy abból gyógyuló gyerekek táboroztatására. Ma már rajtuk kívül többek közt határon túli, vagy nevelőszülőknél élő gyermekeket is fogadunk.

Szabadics Zoltán kiemelte: a maguk mögött hagyott bő évtized alatt több mint 5 ezer gyermek kapcsolódhatott ki térítésmentesen a táborban, s a közel 20 fős állandó stáb mellett körülbelül kétszáz önkéntes segítő, egészségügyi dolgozó, vagy pedagógus vett részt a munkában.

- Mutasd meg a mában a holnapot, ez a mottónk, reményt, életigenlést, mosolyt szeretnénk adni a nehéz élethelyzetben lévő gyermekeknek, ami reményeink szerint feltölti és arra inspirálja őket, hogy újult erővel folytassák a küzdelmet (például egy betegséggel), vagy ha már ezen túl vannak, újra megtalálják az elveszettnek hitt örömpillanatokat. Ezt a munkát szeretnénk folytatni a jövőben is – fogalmazott Szabadics Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában