Frissen Zalából

2021.06.30. 15:05

Zalai vadkörte is lehet az év fája 2021-ben

A 277 fős kistelepülés szívében, az önkormányzat épülete mellett áll egy gyönyörű vadkörtefa, mely most országos hírnevet szerezhet Kispálinak.

Varga Andor

A kispáli vadkörtefa

A százévesre becsült növény bekerült ugyanis az Ökotárs Alapítvány által bonyolított Év Fája verseny idei 11 döntőse közé, melyek a civil szervezet honlapján mától október 1-jéig várják a támogató voksokat.

Böde-Tóth Zsanett a szóban forgó fa előtt Fotó: A szerző

A fát a faluban közösségszervezőként dolgozó Böde-Tóth Zsanett jelölte a versenybe, aki évek óta bensőséges viszonyt ápol vele.

– A férjem munkája miatt kerültünk az Alföldről Zalába, és már a lakóhelyünk kiválasztásában is óriási szerepe volt ennek a fának – mesélte Böde-Tóth Zsanett. – Lenyűgözött a terebélyessége, a szimmetriája, ezzel dőlt el, hogy a mellette álló eladó ingatlant kell megvennünk.

Újdonsült szomszédként pedig az első naptól fotózni is kezdte a fát, mely minden évszakban gyönyörű és mindig másképp szép. A felvételekből montázst is összeállított, amit beküldött egy fotópályázatra és különdíjat nyert vele.

A kispáli vadkörtefa

– A fa túloldalán áll egy 1928-ban épült kúria, melyben ma a polgármesteri hivatal, a könyvtár, az orvosi rendelő és a védőnői szolgálat működik – folytatta Böde-Tóth Zsanett. – A kastély egykor a Steffler-családé volt, a vadkörte pedig utolsóként emlékeztet a birtokon elterült parkra. A helyiek nagyon büszkék a fára, mely a közösségi élet központja is: a szabadtéri programjaink körülötte zajlanak, hiszen nagy melegben kellemes árnyékkal várja az embereket.

Aki szeretné előmozdítani a kispáli vadkörtefa sikerét, néhány kattintás árán szavazhat rá az Ökotárs Alapítvány honlapján. A tizenkettedik éve zajló versengésnek korábban hat zalai résztvevője is volt már, a legutóbb 2019-ben egy vindornyalaki nyárfa. A legmesszebb viszont a letenyei kasélypark hatalmas platánja jutott közülük, mely 2010-ben megnyerte a viadalt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában