Frissen Zalából

2021.06.04. 07:00

Trianon tragédiája örök – megemlékezést tartottak a magyar-szlovén határon

Tegnap a magyar-szlovén határ mentén, a 469. számú határkőnél tartott megemlékezést a trianoni évforduló és a nemzeti összetartozás napja alkalmából Lenti önkormányzata és a Honismereti Egyesület.

Korosa Titanilla

Horváth László polgármester koszorút helyez el a 469. számú határkőnél

Fotó: Korosa Titanilla

Az ünnepségen Horváth László, Lenti polgármestere eképpen emlékezett:

– Ne feledjük, hogy Trianonhoz az első világháború poklán keresztül vezetett az út, melybe az Osztrák-Magyar Monarchia részeként keveredtünk bele. A háború egymás után szólította el nagyapáinkat, apáinkat, családtagjainkat, egyaránt vesztek oda magyarok és nem magyarok, vesztek oda értékeink, s végül veszett oda országunk nagy része – mondta Horváth László, majd arról beszélt, hogy a világháborús emlékművek arra emlékeztetnek, hogy a háborúnak soha többé nem szabad, szabadna megtörténnie, mégis az ember egyik tulajdonsága a felejtés. Az új generációk már csak mesének tartják azt, ami a háborúban történt, és filmeken láthatnak történeteket, amit inkább élveznek, mint belegondolnak abba, hogy milyen szörnyű események is történhettek.

Horváth László polgármester koszorút helyez el a 469. számú határkőnél
Fotó: Korosa Titanilla

– Annak ellenére, hogy száz évvel ezelőtt ezt a területet is, ahol vagyunk, elválasztotta egy döntés, ami igencsak fájó volt a magyarságnak, a nemzet tagjai mindig is arra törekedtek, hogy kerüljenek a határ bármelyik oldalára, tartsák a kapcsolatot a családokkal, a közösséggel. Azt hiszem, a mai napnak is az a legfontosabb mondanivalója, hogy együtt maradjunk, és az a határ, ami hosszú időszakon át elválasztott bennünket, egyre inkább veszítse el jelentőségét.

Zárásként Pongrácz Péter tanító osztotta meg a trianoni évforduló kapcsán gondolatait a hallgatósággal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában